Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες και η βία στο Αφγανιστάν συνεχίζεται αμείωτη

Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες και η βία στο Αφγανιστάν συνεχίζεται αμείωτη

Το δικό τους «παρών» δίνουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ένα 24ωρο προτού ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου. Τρεις νεκροί νωρίς το πρωί στη διάρκεια επεισοδίου στο κέντρο της Καμπούλ, ενώ στα νότια της χώρας άλλοι έξι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

30

Το δικό τους «παρών» εξακολουθούν να δίνουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ένα 24ωρο προτού ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου.

Νωρίς το πρωί ομάδα ανταρτών άνοιξε πυρ στο κέντρο της Καμπούλ και στη συνέχεια οχυρώθηκε σε κατάστημα τράπεζας.

Από το κτίριο ακούγονταν εκρήξεις και σφοδρά πυρά, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Λίγες ώρες αργότερα, οι τρεις ένοπλοι έπεφταν νεκροί από πυρά αστυνομικών.

Εν τω μεταξύ, άλλοι έξι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επιθέσεων στα νότια της χώρας.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών -οι κάλπες ανοίγουν την Πέμπτη.

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο την Τρίτη στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό 50 και πλέον. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε άλλα σημεία της χώρας.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κάλεσε τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ να μην μεταδίδουν πληροφορίες περί επεισοδίων βίας πριν τις εκλογές, προκειμένου να μην αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.

Κάλεσμα στους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα απηύθυνε και ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Με τη συμμετοχή τους στις εκλογές, οι πολίτες θα συμβάλουν στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και στην αναζωογόνηση της πολιτικής ζωής στη χώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη Γενικού Γραμματέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο