Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μακροπρόθεσμα οφέλη έχει η πλούσια σε ασβέστιο παιδική διατροφή

Μακροπρόθεσμα οφέλη έχει η πλούσια σε ασβέστιο παιδική διατροφή

Νέα Υόρκη: Μια παιδική διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο στην ενήλικη ζωή, ενώ μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά ή ασβέστιο στην παιδική ηλικία πάντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο μετέπειτα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Νέα Υόρκη: Μια παιδική διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο στην ενήλικη ζωή, ενώ μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά ή ασβέστιο στην παιδική ηλικία πάντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο μετέπειτα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας στην Αυστραλία εξηγούν ότι η πρακτική της χορήγηση επιπλέον γάλακτος στα παιδιά σχολικής ηλικίας για την ενθάρρυνση της ανάπτυξής τους είναι μια κοινή τακτική στην Ευρώπη, ειδικά τον 20ο αιώνα και η κατανάλωση γάλακτος από τα παιδιά εξακολουθεί να προάγεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών σε σχέση πάντα με τον καρκίνο και τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος και τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης τους.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από βρετανική μελέτη διάρκειας 65 ετών για την οικογενειακή διατροφή, που αφορούσε την περίοδο 1937-1939. Καθόρισαν τα αίτια θανάτου για το διάστημα 1948-2005 για τους 4.374 συμμετέχοντες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 1.468 εκ των 4.374 ατόμων (34%) είχαν αποβιώσει, περιλαμβανομένων και 378 από καρδιακή νόσο και 121 από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο κατά την παιδική ηλικία σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση 400 mg ανά ημέρα ασβεστίου σχετιζόταν με 40-60% χαμηλότερη θνησιμότητα λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών κάτω από το επίπεδο αυτό.

Δεν προέκυψαν ισχυρά στοιχεία ότι η αυξημένη παιδική κατανάλωση γαλακτοκομικών σχετίζεται με τον θάνατο από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, τα παιδιά που άνηκαν στην ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως γάλα) διαπιστώθηκε ότι είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από τις ομάδες με χαμηλότερη πρόσληψη ασβεστίου.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο