Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Καταγγελίες οργανώσεων για την ετυμηγορία για τη δολοφονία εβραίου στη Γαλλία το 2006

Καταγγελίες οργανώσεων για την ετυμηγορία για τη δολοφονία εβραίου στη Γαλλία το 2006

«Επιεικείς» χαρακτηρίζουν τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος μελών της αποκαλούμενης «συμμορίας των βαρβάρων» που κατηγορείται για την απαγωγή, τον άγριο βασανισμό και τη δολοφονία ενός νεαρού εβραίου το 2006 στη Γαλλία, εβραϊκές οργανώσεις.

91

«Επιεικείς» χαρακτηρίζουν τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος μελών της αποκαλούμενης «συμμορίας των βαρβάρων» που κατηγορείται για την απαγωγή, τον άγριο βασανισμό και τη δολοφονία ενός νεαρού εβραίου το 2006 στη Γαλλία, εβραϊκές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Γιουσούφ Φοφανά, αρχηγός της «συμμορίας των βαρβάρων», κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 23χρονου Ιλάν Χαλιμί και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ουσιαστικά σε κάθειρξη 22 ετών, από το κακουργιοδικείο ανηλίκων του Παρισιού.

Το δικαστήριο επέβαλε κατά των άλλων 26 κατηγορουμένων ποινές από φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή έως κάθειρξη 18 ετών. Το δικαστήριο ανακοίνωσε και δύο αθωώσεις.

Στις 20 Ιανουαρίου 2006 στο Παρίσι, ο Ιλάν Χαλιμί, 23 ετών, έπεσε σε ενέδρα που του είχε στήσει η «συμμορία των βαρβάρων», η οποία επεδίωκε να πάρει λύτρα για να τον απελευθερώσει.

Είκοσι τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Ιλάν Χαλιμί βρέθηκε ετοιμοθάνατος στην άκρη μιας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής. Γυμνός, φιμωμένος, με το σώμα γεμάτο καψίματα, υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Εβραϊκές και αντιρατσιστικές οργανώσεις είχαν οργανώσει στις 26 Φεβρουαρίου 2006 μια πορεία στο Παρίσι για να τιμήσουν τον Χαλιμί. Στη διάρκειά της σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ νεαρών εβραίων και Αράβων.

Αρκετά μέλη της «συμμορίας των βαρβάρων» έχουν καταθέσει πως ο Χαλιμί έγινε στόχος επειδή ήταν εβραίος και ότι η συμμορία πίστευε ότι ο νεαρός ότι είχε χρήματα και ότι η κοινότητά του θα πλήρωνε για να τον πάρει πίσω.

Οι μεγαλύτερες εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας αντιδρούν, ζητώντας τη διεξαγωγή νέας δίκης. Η Γενική Εισαγγελία του Παρισιού θα αποφανθεί αν θα ασκηθεί έφεση ή όχι έως τις 20 Ιουλίου.

Με την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ο Φράνσις Σπάινερ, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, ζήτησε να ασκηθεί έφεση στις καταδικαστικές αποφάσεις για τους βασικούς συνεργούς, κυρίως κατά των εννέα χρόνων κάθειρξης για τη νεαρή που χρησίμευσε ως «δόλωμα» ώστε να προσελκύσει την προσοχή του θύματος.

Το Εθνικό Γραφείο Επαγρύπνησης κατά του Αντισημιτισμού, μια εβραϊκή οργάνωση, έκρινε ότι η απόφαση είναι «ελλιπής» και «επιεικής» και ζήτησε την παρέμβαση της υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί για άσκηση έφεσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο