Ανθρώπινα σπερματοζωάρια υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν Βρετανοί ερευνητές
Λονδίνο: Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι μετέτρεψαν εμβρυικά βλαστικά κυτταρα σε «πλήρως ώριμα και λειτουργικά» σπερματοζωάρια, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα κατά της ανδρικής στειρότητας, για το οποίο όμως άλλοι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις.
Λονδίνο: Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι μετέτρεψαν εμβρυικά βλαστικά κυτταρα σε «πλήρως ώριμα και λειτουργικά» σπερματοζωάρια, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα κατά της ανδρικής στειρότητας, για το οποίο όμως άλλοι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις.
Τα τελευταία χρόνια τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα έχουν χρησιμοποιηθεί πειραματικά για τη δημιουργία μιας μεγάλης ποικιλίας ιστών. Μέχρι σήμερα όμως δεν ήταν δυνατό να μετατραπούν σε αναπαραγωγικά κύτταρα, καθώς περιέχουν διπλάσιο γενετικό υλικό σε σχέση με τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια.
Η ομάδα του καθηγητή Καρίμ Ναγιέρνα του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ κατάφερε να αναγκάσει βλαστικά κύτταρα από αρσενικά έμβρυα (ΧΥ) να υποστούν μείωση, ένα είδος κυτταρικής διαίρεσης που μειώνει στο μισό των αριθμό των χρωμοσωμάτων στα σπερματοζωάρια και τα ωάρια.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και με βλαστικά κύτταρα από θηλυκά έμβρυα (ΧΧ), χωρίς όμως να το καταφέρουν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια του ανδρικού χρωμοσώματος Υ είναι απαραίτητα για το σχηματισμό σπέρματος, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Δρ Νιαγιέρνα τονίζει ότι η εξωσωματική δημιουργία σπέρματος (in vitro derived sperm) δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να εφαρμοστεί σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: αφενός παραμένει σε πειραματικό επίπεδο, αφετέρου απαγορεύεται από τη βρετανική νομοθεσία.
Στο μέλλον όμως, η νομοθεσία θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να επιτρέψει την εφαρμογή της τεχνικής σε στείρους άνδρες, για παράδειγμα σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου.
«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν με λεπτομέρεια πώς σχηματίζεται το σπέρμα και να κατανοήσουν καλύτερα την αγονιμότητα στους άνδρες» σχολίασε ο Δρ Νιαγιέρνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stem Cells and Development, έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από άλλους επιστήμονες.
«Ως βιολόγος με 20ετή εμπειρία στη μελέτη του σπέρματος, δεν έχω πειστεί από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη δημοσίευση ότι τα κύτταρα που παρήγαγε η ομάδα του Δρ Νιαγιέρνα από εμβρυικά βλαστοκύτταρα μπορούν να αποκαλεστούν με ακρίβεια ‘σπερματοζωάρια’» δήλωσε στο AFP ο Δρ Αλεν Πέισι, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
«Αν και τα κύτταρα που δημιουργήθηκαν μπορεί να διαθέτουν ορισμένα από τα γενετικά χαρακτηριστικά και τους μοριακούς δείκτες του σπέρματος, τα πλήρως διαφοροποιημένα ανθρώπινα σπερματοζωάρια έχουν συγκεκριμένη κυτταρική μορφολογία, συμπεριφορά και λειτουργία που δεν περιγράφονται στη δημοσίευση» είπε.