Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επιτρεπτή η κατανάλωση γλουτένης σε ασυμπτωματικούς πάσχοντες από κοιλιοκάκη

Επιτρεπτή η κατανάλωση γλουτένης σε ασυμπτωματικούς πάσχοντες από κοιλιοκάκη

Νέα Υόρκη: Ερευνητές από την Ολλανδία κάνουν μια νέα εισήγηση: τα παιδιά που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν χρειάζεται να αρχίσουν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης παρά μόνο όταν αρχίσει η εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Νέα Υόρκη: Ερευνητές από την Ολλανδία κάνουν μια νέα εισήγηση: τα παιδιά που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν χρειάζεται να αρχίσουν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης παρά μόνο όταν αρχίσει η εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, η Δρ Μαρία Λουίζα Μαριν και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λέιντεν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 32 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη όταν ήταν μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας μαζικού ελέγχου το 1988. Συνολικά 26 παιδιά (81%) είχαν υποβληθεί σε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, είτε αμέσως μετά την διάγνωση είτε κάποια στιγμή αργότερα.

Δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση «η κατάσταση της υγείας είχε βελτιωθεί στο 66% των παιδιών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία, στο 41% με την πρώιμη αγωγή και στο 25% με την πρόληψη των συμπτωμάτων που εξαρτώνται από τη γλουτένη, και τα οποία εκδήλωσαν μετά την διάγνωση».

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι κατά την διάγνωση, τα παιδιά με συμπτώματα είχα χαμηλή ποιότητα ζωής συγκριτικά με πληθυσμό αναφοράς παιδιών. Μετά από δέκα χρόνια η ποιότητα ζωής των παιδιών με κοιλιοκάκη που είχαν ακολουθήσει την διατροφή χωρίς γλουτένη δεν διέφερε σημαντικά, απ’ αυτή της ομάδας αναφοράς.

Εκ των έξι παιδιών που συνέχισαν να τρώνε γλουτένη, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «η θεραπεία μετά τον έλεγχο δεν είχε βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, διότι δεν είχαν συμπτώματα κατά τον ιατρικό έλεγχο και παρέμεναν ελεύθερα συμπτωματολογίας ενώ κατανάλωναν γλουτένη».

Τελικά οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε ερευνητικό πεδίο η συνέχιση της κατανάλωσης γλουτένης φαίνεται να είναι μια προοπτική για τα παιδιά που δεν έχουν συμπτώματα ενώ πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να εφαρμόζεται κατά κόρον.

Αν και η μελέτη είχε σχετικά μακρά διάρκεια, τα δέκα χρόνια είναι μικρή περίοδος χρόνου για την καταγραφή πιθανών μακροχρόνιων παρενεργειών στα άτομα που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία για την κοιλιοκάκη και απαιτείται οπωσδήποτε μακροχρόνια παρακολούθηση για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο