Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θα εξαλείψουμε την πειρατεία, λέει ο Ομπάμα μετά το θρίλερ στη Σομαλία

Θα εξαλείψουμε την πειρατεία, λέει ο Ομπάμα μετά το θρίλερ στη Σομαλία

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κινηθούν για την εξάλειψη της απειλής της πειρατείας, δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα ένα 24ωρο μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Αμερικανού πλοιάρχου που κρατείτο από Σομαλούς πειρατές πάνω σε σωστική λέμβο στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού. Νέα πειρατεία σε αιγυπτιακά αλιευτικά...

51

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κινηθούν για την εξάλειψη της απειλής της πειρατείας, δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα ένα 24ωρο μετά τη δραματική επιχείρηση απελευθέρωσης του Αμερικανού πλοιάρχου Ρίτσαρντ Φίλιπς που κρατείτο από Σομαλούς πειρατές πάνω σε σωστική λέμβο στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού.

Μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως για το πενθήμερο θρίλερ που εκτυλίθηκε στα ανοιχτά της Σομαλίας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περήφανος για τον αμερικανικό στρατό που κατόρθωσε να απελευθέρωσει τον πλοίαρχο, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια του πλοιάρχου ήταν το βασικό μέλημα της κυβέρνησης καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για διεθνή συνεργασία προκειμένου «να λογοδοτήσουν οι πειρατές για τα εγκλήματά τους».

«Θέλω να πω πολύ καθαρά ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την αύξηση της πειρατείας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να εμποδίσουμε νέες επιθέσεις» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα καλώντας σε διεθνή συνεργασία προκειμένου να λογοδοτήσουν οι πειρατές για τα εγκλήματά τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι οι πειρατές που κρατούσαν τον Ρίτσαρντ Φίλιπς ήταν μόλις 19 και διέθεταν μεν βαρέα όπλα, αλλά δεν ήταν εκπαιδευμένοι.

«Αμιγώς στρατιωτική λύση στην πειρατεία δεν έχουμε. Όσο υπάρχουν φτωχοί με μεγάλες ανάγκες και ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται μένει χαμηλός, θα έχουμε πειρατεία. […] Ας κάνουμε λοιπόν κάτι, ώστε να διαφοροποιηθούν τα παιδιά αυτά» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκέιτς.

Θρίλερ πέντε ημερών

Έπειτα από πολυήμερο θρίλερ ο 53χρονος πλοίαρχος Φιλιπς απελευθερώθηκε κατά την επιχείρηση του αμερικανικού Ναυτικού, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε τρεις πειρατές ενώ ο τέταρτος κρατείται. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει την έγκρισή του για τις σφαίρες του ελεύθερου σκοπευτή που έσωσαν τη ζωή του του Ρίτσαρντ Φίλιπς.

Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς είναι ο πλοίαρχος του Maersk Alabama, το οποίο δέχθηκε επίθεση πειρατών την περασμένη Τετάρτη. Το πλήρωμα, ανάμεσά τους 20 Αμερικανοί, κατόρθωσε να ανακτήσει τον έλεγχο το βράδυ της ίδιας ημέρας, αλλά ο πλοίαρχος παρέμεινε όμηρος των πειρατών οι οποίοι τον μετέφεραν σε σωστική λέμβο.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτυλίχθηκε το θρίλερ, περίπου 500 χλμ από τις ακτές της Σομαλίας, είχαν σπεύσει το αμερικανικό καταδρομικό USS Bainbridge και άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, ενώ ειδικοί διαπραγματευτές του FBI είχαν κληθεί να συνδράμουν στις διαπραγματεύσεις με τους πειρατές.

Νέα πειρατεία σε αιγυπτιακά αλιευτικά

Δύο αιγυπτιακά αλιευτικά σκάφη κατελήφθησαν από πειρατές ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στα δύο σκάφη επιβαίνουν συνολικά 42 μέλη πληρώματος. «Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές συνεχίζοντας τις προσπάθειες για να τεθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024