"Eurodoc – Ευρώπη 2013"
Α΄ Μέρος εκπομπής
«Καύκασος: Μετά τον πόλεμο των 5 ημερών»
Τι έγινε μετά τον πόλεμο των πέντε ημερών στον Καύκασο και ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην περιοχή; Ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας; Τι θα γίνει με την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία, τις δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες που αναγνώρισε μόνο η Μόσχα; Ποιο στρατηγικό ρόλο αποκτά η περιοχή μετά την ενεργειακή κρίση και τι περιμένει η Ευρώπη;
Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει το Eurodoc με ένα οδοιπορικό στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Αρμενία. Η εκπομπή ακολουθεί μια πολυεθνική ομάδα ευρωβουλευτών και καταγράφει τα αποτελέσματα των επαφών τους. Επιχειρεί μαζί τους να διασπάσει τα ρώσικα «τσεκ-πόιντς», μιλάει με τους «ανθρώπους –ασπίδες» που χρησιμοποίησαν οι Γεωργιανοί και συναντά μια μεγάλη προσωπικότητα της περιοχής. Τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, τον αρχιτέκτονα κάποτε της ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ με τον Γκορμπατσόφ.
Ο Καύκασος θα είναι προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη. Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξηγεί στην εκπομπή τις δυσκολίες της κατάστασης στην περιοχή.
Β΄ Μέρος εκπομπής: «Ευρωπαίος πολίτης 2013»
«Προοπτικές και προκλήσεις για την ΕΕ το 2009»
Ο Περικλής Βασιλόπουλος φιλοξενεί στο στούντιο τη Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, Ευρωβουλευτή της ΝΔ και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Κωνσταντίνο Μποτόπουλο, Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και των Ελλήνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, η εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά και η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κοινή μεταναστευτική πολιτική, αλλά και η παιδεία είναι τα θέματα που συζητούν οι καλεσμένοι.
Σήμερα Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, στις 18.00 στην ΕΤ1.
- Γουατεμάλα: «Ιστορική» κατάσχεση 4,9 τόνων ναρκωτικών με την κοκαΐνη να είναι κρυμμένη σε αλεύρι
- Γυμνάσια των πεζοναυτών των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, διακόπηκαν 4 φορές από αρκούδες
- Κολομβία: Οι ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 5 μέλη του μεγαλύτερου καρτέλ της χώρας – Κατέσχεσαν φορτίο – «μαμούθ»
- Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν κυρώσεις σε αξιωματούχους στην Αϊτή που κατηγορούν ότι βοηθούν συμμορίες
- Just Eat: Λανσάρει βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη για παραγγελίες φαγητού
- Γάζα: Δέκα χώρες καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει «ανεμπόδιστη» είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας