Πρωτοβουλία Κ.Ράις για επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Σχέδιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα καταθέσει η Κ.Ράις, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια. Το σχέδιο θα προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, περίοδο 10 ετών για την τροποποίηση του Συντάγματος και την υιοθέτηση της νέας ονομασίας και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ψήφισμα-πρόκληση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.
30
Σχέδιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα καταθέσει στις 23 Σεπτεμβρίου η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες από Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Τετάρτης, το σχέδιο θα προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, περίοδο 10 ετών για την τροποποίηση του Συντάγματος και την υιοθέτηση της νέας ονομασίας, ελεύθερη χρήση του όρου «μακεδονικός» και από τις δύο χώρες, πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αμοιβαία διακήρυξη Ελλάδας-ΠΓΔΜ ότι δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις η μία έναντι της άλλης.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει άγνοια για το θέμα, ωστόσο, γνωρίζει ότι οι πιέσεις κατά τη διάρκεια του νέου γύρου επαφών στη Νέα Υόρκη θα είναι έντονες, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση της απερχόμενης πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια ότι η χώρα δεν έχει προοπτική αν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ψήφισμα-πρόκληση της Βουλής της ΠΓΔΜ
Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τους λεγόμενους «πρόσφυγες από τις πολεμικές συρράξεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου 1941-1949».
Το ψήφισμα προβλέπει ότι η κυβέρνηση να παράσχει νομική υποστήριξη στους αποκαλούμενους «Αιγαιάτες- Μακεδόνες για την επιστροφή των απαλλοτριωμένων περιουσιών τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα».
Παράλληλα, η Βουλή θα πρέπει να ενημερώνεται κάθε έξι μήνες για την εξέλιξη της κατάστασης.
Το προσχέδιο του ψηφίσματος αυτού είχαν υποβάλλει στη Βουλή, το Δεκέμβριο του 2007, έντεκα βουλευτές, κυρίως από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Christina O: Πωλείται η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση – «Βουτιά» στην τιμή
- Αποθεώθηκε ξανά ο Μουζακίτης – Διάσημη ποδοσφαιρική πλατφόρμα… ανέλυσε το ταλέντο του
- Πάνω από 3 εκατ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου για υλικοτεχνική αναβάθμιση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ομολόγησε εκ νέου ότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις να προσληφθεί – Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός
- Λαζαρίδης: Δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου αλλά… δεν χρειαζόταν – «Το Μαξίμου δεν μου ζήτησε εξηγήσεις»
- Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Νηφάλια κρίση και βαθιά πίστη
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη εφ’όλης της ύλης: Η δουλειά, οι κρίσεις πανικού και η «τελεία» στη σχέση-ρουτίνα
- Οι Υποκλοπές, το ρεπορτάζ και οι δημοσιογράφοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442