Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ευρωατλαντική συνεργασία και Ιράν στις συνομιλίες Μπους- Μπερλουσκόνι

Ευρωατλαντική συνεργασία και Ιράν στις συνομιλίες Μπους- Μπερλουσκόνι

Συνάντηση σε θερμό κλίμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους, συνεχίζοντας την αποχαιρετιστήρια περιοδεία στην Ευρώπη. Η ευρωατλαντική συνεργασία και το Ιράν στις συνομιλίες, αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε πάλι ο Καβαλιέρε τασσόμενος υπέρ Μακέιν για λόγους... ηλικίας.

95

Συνάντηση σε θερμό κλίμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, συνεχίζοντας την αποχαιρετιστήρια, όπως έχει χαρακτηριστεί, περιοδεία του στην Ευρώπη.

Προτροπή στην Ευρώπη να συνεργαστεί πιο στενά σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που δεν αφορούν μόνο την ευρωατλαντική συνεργασία, απηύθυνε ο Τζορτζ Μπους. Η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, η ισλαμιστική τρομοκρατία και τα πυρηνικά του Ιράν είναι ανάμεσα στα ζητήματα που περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αντίθετα, από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστήριξε, και εξακολουθεί να το πράττει, τον πόλεμο στο Ιράκ. Στη χώρα εδρεύουν περίπου 3.000 στρατιώτες, που δεν θα επιστρέψουν, όπως έχει δηλώσει ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι θα μεταδώσει στις ΗΠΑ την καλή γνώση της χώρας του για το Ιράν αφού, όπως διευκρίνισε, πολλές μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις δραστιοριοποιπούνται εκεί.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη και για τα σχέδια της Ιταλίας να συνεργαστεί με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία σχετικά με το Ιράν, αλλά ο Τζορτζ Μπους παραμένει αναποφάσιστος για το αν η Ιταλία θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια στις συνομιλίες.

Παρά την βαριά θεματολογία της ατζένταςτης συνάντησης των δύο ανδρών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκλεψε και πάλιτην παράσταση, τασσόμενος υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρεία των ΗΠΑ Τζον Μακέιν, για λόγους… ηλικίας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα προτιμούσε τον Τζον Μακέιν ή τον Μπάρακ Ομπάμα για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργόςαποκάλυψε ότι προτιμά τον Μακέιν, για ένα «πολύ εγωιστικό λόγο:Δεν θα είμαι ο μεγαλύτερος στην G-8, γιατί ο Μακέιν είναι ένα μήνα μεγαλύτερος από εμένα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο