Νίκη έναντι του Μουγκάμπε διακηρύσσει η αντιπολίτευση της Ζιμπάμπουε
Η αντιπολίτευση της Ζιμπάμπουε διακηρύσσει βάσει δικής της καταμέτρησης οριστική προεδρική νίκη και καλεί τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραδεχθεί την ήττα του. «Ο Μουγκάμπε δεν πάθει πουθενά» απαντά η κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) της Ζιμπάμπουε διακηρύσσει την Τετάρτη οριστική νίκη στις προεδρικές εκλογές και καλεί τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραδεχθεί την ήττα του. Παρατεταμένη σιγή από την Εκλογική Επιτροπή για τα επίσημα αποτελέσματα της προδρικής εκλογής.
Ως προς τις γενικές εκλογές που διενεργήθηκαν παράλληλα, η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε Zanu-PF έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το αντιπολιτευόμενο MDC εξασφαλίζει 105 έδρες στο Kοινοβούλιο, ενώ το κυβερνών κόμμα Zanu-PF έχει ξασφαλίσει 93 έδρες και μία έδρα καταλαμβάνει ανεξάρτητος υποψήφιος.
Προεδρική νίκη διακηρύσσει η αντιπολίτευση
Βάσει δικής της καταμέτρησης η αντιπολίτευση μιλά πλέον για οριστική νίκη του υποψηφίου του Μόργκαν Τσβανγκιράι έναντι του απερχόμενου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις εκλογές που διενεργήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην αφρικανική χώρα, ενώ ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
«Ο Μόργκαν Ρίτσαρντ Τσβανγκιράι αναδείχθηκε επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ζιμπμάμπουε από τον πρώτο γύρο των εκλογών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τεντάι Μπίτι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων που έχουν αναρτηθεί έξω από τα εκλογικά τμήματα δείχνουν ότι ο Τσβανγκιράι έχει εξασφαλίσει 50,3% των ψήφων έναντι 43,8% του Μουγκάμπε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι αναγκαίος ένας δεύτερος γύρος της προεδρικής εκλογής, προσέθεσε όμως ότι δεν θα αντιταχθεί στη διενέργειά του. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για την ανάδειξη ενός υποψηφίου από τον πρώτο γύρο απαιτείται ποσοστό 51%.
«Ο Μουγκάμπε δεν πάει πουθενά»
«Ο πρόεδρος Μουγκάμπε δεν πάει πουθενά» ήταν η απάντηση του υφυπουργού Πληροφόρησης της Ζιμπάμπουε Μπράιτ Ματόνγκα στην ανακοίνωση της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF χαρακτήρισε «ευσεβή πόθο» την ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) ότι ο υποψήφιός του Μόργκαν Τσβανγκιράι επικράτησε του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Δεν θα υποχρεωθούμε να κάνουμε ό,τιδήποτε υπό πίεση» διεμήνυσε.
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προεδρικής εκλογής εντάσσεται σε μία «εσκεμμένη και υπολογισμένη τακτική» εκ μέρους των Αρχών της Ζιμπάμπουε.
Η Εκλογική Επιτροπή δεν έχει δώσει τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του Σαββάτου, πάντως την Τετάρτη η κυβερνητική εφημερίδα Herald προέβλεψε επαναληπτικό γύρο…
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.