Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μέτρα για την εποπτεία των συναλλαγών στις αγορές ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Μέτρα για την εποπτεία των συναλλαγών στις αγορές ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Σύνολο μέτρων για την ανανέωση του θεσμικού κανονιστικού πλαισίου των αγορών ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον. Σε ομιλία του ο Χ.Πόλσον τόνισε ότι η οικονομική δομή των ΗΠΑ είναι διαμορφωμένη με κριτήρια του παρελθόντος αφού καταρτίστηκε μετά την ύφεση του 1929.

95

Σύνολο μέτρων για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμικού κανονιστικού πλαισίουτων αγορώνανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον.

Τα μέτρα ενισχύουν ιδιαίτερα τον εποπτικό ρόλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που καθίσταται «ρυθμιστής της σταθερότητας της αγοράς», επισημοποιώντας τον ρόλο που άτυπα κατέχει όλους τους προηγούμενους μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης των στεγαστικών δανείων το καλοκαίριτου 2007.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πόλσον, η Fed μπορεί να ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους πλήρη ενημέρωση για τις δραστηριότητες τους όπως και την δυνατότητα να συνεργάζεται με άλλους φορείς για την ρύθμιση της συμπεριφοράς.

Προβλέπεται ακόμη η συγχώνευση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission) με την επιτροπή εποπτείας των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).

Ωστόσο, πολλά από τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ άλλα θα τεθούν σε ισχύ μετά την αποχώρηση του Τζορτζ Μπους από την προεδρία, τον Ιανουάριο του 2009. Αντίδραση για την εφαρμογή τους αναμένεται να υπάρξει και από την Γερουσία.

Σε ομιλία του ο Χ.Πόλσον τόνισε ότι η οικονομική δομή των ΗΠΑ είναι διαμορφωμένη με κριτήρια του παρελθόντος αφού καταρτίστηκε μετά την ύφεση του 1929 αδυνατώντας έτσι να προσαρμοστεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

«Η οικονομική μας δομή δεν είναι διαμορφωμένη βάσει των κριτηρίων του σύγχρονου οικονομικού συστήματος με τους διάφορους παράγοντές του, με την πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν τα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία, αλλά και την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο υπουργός.

Τις προηγούμενες ημέρες τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για επικείμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με κεντρικό σημείο τον αυξημένο εποπτικό ρόλο της Fed.

«Δεδομένου του παραδοσιακού ρόλου που έχει η Fed όσον αφορά τη διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας, η Fed απoτέλεσε την φυσική επιλογή για την σπουδαία προσπάθεια στην κατεύθυνση ενός κανονιστικού πλαισίου, για να σταθεροποιηθούν στο ορατό μέλλον οι αγορές», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, ο οποίος πάντως υποβαθμίζει την ανάγκη για περισσότερο έλεγχο ζητώντας περισσότερη ευελιξία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο