Τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν το κοιλιακό λίπος
Νέα Υόρκη: Η μείωση των θερμίδων βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά όταν αυτό γίνεται με την προσθήκη στη διατροφή δημητριακών ολικής αλέσεως, τότε προκύπτει όφελος και για την καρδιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Η μείωση των θερμίδων βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά όταν αυτό γίνεται με την προσθήκη στη διατροφή δημητριακών ολικής αλέσεως, τότε προκύπτει όφελος και για την καρδιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής την Δρ Πέννυ Κρις-Εθερτον διαπίστωσε μελετώντας ομάδα παχύσαρκων ενηλίκων που κινδύνευαν να εκδηλώσουν καρδιακό νόσημα, ότι αυτοί που είχαν περιορίσει τις θερμίδες και είχαν αυξήσει την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως είχαν χάσει περισσότερο κοιλιακό λίπος και είχαν μειώσει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα.
Οι 50 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο (συνύπαρξη αρκετών παραγόντων κινδύνου για διαβήτη, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση και υψηλά επίπεδα σακχάρου).
Όλοι κλήθηκαν να περιορίσουν τον αριθμό των θερμίδων τους για 12 εβδομάδες, αλλά οι μισοί είχαν εντολή να καταναλώσουν δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ οι υπόλοιποι να επιλέγουν ραφιναρισμένα δημητριακά. Η πρώτη ομάδα αναζητούσε λοιπόν προϊόντα ολικής άλεσης ως κυρίαρχο συστατικό των ετικετών των τροφίμων.
Τελικά, η μέση απώλεια βάρους ήταν περίπου από 3.628 έως 4.989 γραμμάρια και στις δυο ομάδες. Τα επίπεδα όμως της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης έπεσαν κατά 38% στην πρώτη ομάδα και παρέμειναν ίδια στην δεύτερη. Επιπρόσθετα και οι δυο ομάδες είχαν όμοια αλλαγή στην περίμετρο της μέσης, με την πρώτη ομάδα να έχει μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό λίπους πέριξ της μέσης.
Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είναι δείκτης χρόνιας, χαμηλή επίπεδου φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία και τόσο το κοιλιακό λίπος όσο και η συγκεκριμένη πρωτεΐνη σχετίζονται με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο όταν είναι σε περίσσειες ποσότητες εντός του οργανισμού.
Αντίθετα, τα άτομα του δείγματος που έτρωγαν κυρίως ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως λευκό ψωμί, κατάφεραν να χάσουν βάρος, αλλά λιγότερο λίπος από την μέση και δεν είχαν αλλαγές στα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι ένα διατροφικό σχήμα με δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να συντελέσει σε απώλεια βάρους και μείωση του κινδύνου αρκετών χρόνιων παθήσεων.
Γενικά οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση των δημητριακών ολικής άλεσης (όπως, αλεύρι βρώμης, κριθάρι και ακατέργαστο ρύζι), παρά προϊόντων από λευκό αλεύρι. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Αυτό εξηγεί γιατί και τα άτομα της μελέτης είχαν επιπρόσθετα οφέλη όταν έτρωγαν δημητριακά ολικής άλεσης. Για παράδειγμα, τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα μπορεί να διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου πιο σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό με τη σειρά του να συντελεί σε μείωση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.
Εναλλακτικά, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ενδεχομένως να ακολουθεί πτωτική πορεία λόγω των αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών που είναι παρόντα στα δημητριακά ολικής άλεσης.