Σφοδρές αντιδράσεις για τη δημοσίευση στην Ιταλία καταλόγου «Εβραίων πανεπιστημιακών»
Κατάλογος με τα ονόματα 162 Ιταλών «Εβραίων ή υποστηρικτών του Ισραήλ» καθηγητών δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε ιταλικό μπλογκ προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του ακαδημαϊκού και του πολιτικού κόσμου της χώρας όπως οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων της εβραϊκής κοινότητας.
95
Κατάλογος με τα ονόματα 162 Ιταλών «Εβραίων ή υποστηρικτών του Ισραήλ» καθηγητών δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε ιταλικό μπλογκ προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του ακαδημαϊκού και του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο μπλογκ, οι καθηγητές «κάνουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ και προασπίζονται τα ισραηλινά συμφέροντα σε βάρος του ιταλικού λαού».
Αστυνομική έρευνα για την υπόθεση διέταξε ο υπουργός Εσωτερικών, Τζουλιάνο Αμάτο. Για μία «σύγχρονη Κου Κλουξ Κλαν που μπορεί και δημοσιεύει καταλόγους καταγγέλλοντας τους Εβραίους» μίλησε στη δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας, Τζουζέπε Φιορόνι χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «πολύ ανησυχητικό».
Ταυτόχρονα, η κυριότερη οργάνωση της προάσπισης των δικαιωμάτων της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης κατέθεσε μήνυση ζητώντας τον εντοπισμό και ποινική δίωξη των μπλόγκερς.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης όπου διδάσκουν πολλοί από τους καθηγητές που περιλαμβάνει ο κατάλογος αναφέρει ότι «ο αντισημιτισμός και κάθε μορφή διάκρισης βρίσκονται στους αντίποδες των αξιών που υπερασπίζονται τα πανεπιστήμια» ενώ η Αννα Φόα, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμια το όνομά της οποίας βρίσκεται στον κατάλογο ζήτησε την τιμωρία όσων συνέταξαν τον κατάλογο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Economist: Μετρά αντίστροφα ο χρόνος του private credit – Ορατή μια νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία;
- Γουέστ Χαμ – Λιντς Γιουνάιτεντ 2-4 πεν. (2-2 κ.α.): Πρόκριση «θρίλερ» στην 4άδα του FA Cup για τα «Παγώνια»
- Υποκλοπές: Πασχίζει η Σοφία Βούλτεψη να βγάλει καθαρό τον Γρ. Δημητριάδη και εκτίθεται
- Γλυφάδα: Χειροπέδες σε 3 άνδρες που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Τα επαγγέλματα που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει και οι νέοι που τα επιλέγουν
- Μιχαηλίδης: «Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε»
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 86-92: Δύσκολο «διπλό» για τους Μπλαουγκράνα πριν τον Παναθηναϊκό
- Ο Κιρ Στάρμερ δεν θέλει τον Κάνιε Γουέστ στο Λονδίνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442