Αυξάνονται οι πιέσεις προς τη Σερβία ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής
Ενώ η Ρωσία δια μέσου του Βλ.Πούτιν πιέζει για να μην αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, η Αυστριακή ΥΠΕΞ Ούρσουλα Πλάσνικ δήλωσε ότι οι εκλογές της Κυριακής είναι καθοριστικές για τη μελλοντική συνεργασία της Σερβίας με την ΕΕ.
95
Καθοριστικές για την συνεργασία της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση -ή την διακοπή της συνεργασίας- είναι οι εκλογές της Κυριακής κατά την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό της, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε στο «προηγούμενο» που θα δημιουργήσει μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου. «Κάθε απόφαση για το Κόσοβο πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο πλευρές. Είναι επίσης σαφές πως κάθε απόφαση για το Κόσοβο θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο στη διεθνή πρακτική».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας τόνισε ότι «η Σερβία βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι» και πρόσθεσε ότι «στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο σερβικός πληθυσμός έχει μία επιλογή να κάνει, να συνεχίσει συγκλίνοντας με τις χώρες της ΕΕ, ή να απομονωθεί αντιθέτως από την υπόλοιπη Ευρώπη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της 20ης Ιανουαρίου δεν θα καθορίσει το αποτέλεσμα με τον τελικό νικητή να προκύπτει από τον τρίτο γύρο της 3η Φεβρουαρίου. Επικρατέστεροι φαίνονται ο νυν πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς του Δημοκρατικού Κόμματος και ο υπερεθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς, του Ριζοσπαστικού Σερβικού Κόμματος. Ο Μπ.Ταντιντς απολαμβάνει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ο αυστριακός Τύπος αναφέρει ότι η Αυστρία θα είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ο Αυστριακός καγκελάριος Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ υπαναχωρεί από την αρχική απόφαση να συνδεθεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου μόνο με σχετικές αποφάσεις που θα λάβει ο ΟΗΕ.
Ο καγκελάριος είχε δηλώσει ακόμη ότι η Αυστρία δεν θα περιμένει τι θα πράξουν οι άλλες χώρες της ΕΕ στο θέμα. Η Σερβία είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια της τόσο για την αλλαγή στάσης του καγκελάριου όσο και για την θέση της Ου.Πλάσνικ για ταχεία αναγνωρίσει του Κοσόβου.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι σχετικές συνομιλίες στους κόλπους της ΕΕ θα γίνουν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κοινοτικών χωρών που ανήκουν στην Ομάδα επαφής για το Κόσοβο (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία), το Σάββατο στο Μπροντο της Σλοβενίας.
Η Βιέννη είχε αναγνωρίσει άμεσα την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Σερβία και Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν αμερικανικά εκρηκτικά σε ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου
- Economist: Μετρά αντίστροφα ο χρόνος του private credit – Ορατή μια νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία;
- Γουέστ Χαμ – Λιντς Γιουνάιτεντ 2-4 πεν. (2-2 κ.α.): Πρόκριση «θρίλερ» στην 4άδα του FA Cup για τα «Παγώνια»
- Υποκλοπές: Πασχίζει η Σοφία Βούλτεψη να βγάλει καθαρό τον Γρ. Δημητριάδη και εκτίθεται
- Γλυφάδα: Χειροπέδες σε 3 άνδρες που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Τα επαγγέλματα που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει και οι νέοι που τα επιλέγουν
- Μιχαηλίδης: «Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε»
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 86-92: Δύσκολο «διπλό» για τους Μπλαουγκράνα πριν τον Παναθηναϊκό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442