Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να στείλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόταση για έγκριση στρατιωτικής επιχείρησης εναντίων των ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας παράλληλα ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ το ψήφισμα.
91
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να στείλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόταση για έγκριση στρατιωτικής επιχείρησης εναντίων των ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας παράλληλα ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ το ψήφισμα.
Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσισέκ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ελπίζει πως η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει την πρόταση μέσα στην εβδομάδα, μία προοπτική που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή. Είπε πάντως ότι η κυβέρνηση προτιμά ακόμα να βρεθεί μία λύση στο θέμα που δεν θα περιλαμβάνει εισβολή στο βόρειο Ιράκ.
«Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ψήφισμα» δήλωσε ο Τζ.Τσισέκ.
Η Αγκυρα τόνισε πάντως, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την ιρακινή κυβέρνηση και την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ, ότι μία ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα έχει ως στόχο μόνο τους Κούρδους αντάρτες του PKK.
«Σεβόμασταν πάντα την εθνική κυριαρχία του Ιράκ που είναι χώρα φιλική και αδελφική σε μας. Αλλά η αλήθεια που γνωρίζουν όλοι είναι ότι αυτή η τρομοκρατική οργάνωση που διαθέτει βάσεις στο βόρειο Ιράκ επιτίθεται στην εθνική ακεραιότητα της Τουρκίας και στους πολίτες της» προσέθεσε ο Τσισέκ.
Και ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι λόγω των εντάσεων, υπήρξαν αναφορές για μάχες μεταξύ Κούρδων ανταρτών και Τούρκων στρατιωτών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο στρατός της Τουρκίας δήλωσε ότι «απάντησε έντονα» σε επιθέσεις Κούρδων ανταρτών, ενώ οι Κούρδοι του Ιράκ καταγγέλλουν ότι τουρκικό πυροβολικό μπήκε στην επικράτειά τους.
Η Ουάσινγκτον προέτρεψε την Αγκυρα να μην επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ και ζήτησε να υπάρξει διπλωματική λύση στο θέμα, μια συμβουλή που η Τουρκία θεωρείται μάλλον απίθανο να ακολουθήσει, ειδικά μετά την απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας από επιτροπή του Κογκρέσου.
«Αυτή η απόφαση είναι μια μεγάλη αδικία για μας» δήλωσε ο Τζεμίλ Τσισέκ. «Κάθε απαραίτητη αντίδραση θα υπάρξει εν καιρώ» πρόσθεσε.
Μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ναμπί Σενσόι έλαβε εντολή να επιστρέψει στην Αγκυρα για «λίγες ημέρες» για διαβουλεύσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Το El Niño επιστρέφει ισχυρό και θεαματικό εν μέσω κλιματικής κρίσης – Επηρεάζεται η Ελλάδα;
- Συνταγή: Κεφτεδάκια με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης
- Φαρμακοποιοί: Πρόβλημα δημόσιας υγείας η κατ΄ οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ
- Νεκρή βρέθηκε 74χρονη στις τουαλέτες του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικού
- Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με την πρόταση του Ιράν αλλά την εξετάζει – Δεκάδες χώρες ζητούν το άνοιγμα του Ορμούζ
- Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα – Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
- Βάλε το μπρόκολο στη διατροφή σου – Κάνει καλό
- Σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Δεκάδες τραυματίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442