Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ο Δημήτρης Σιούφας εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο Δημήτρης Σιούφας εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο Δημήτρης Σιούφας εξελέγη την Πέμπτη νέος πρόεδρος της Βουλής από την Ολομέλεια του σώματος που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Ο κ. Σιούφας, ο οποίος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό, συγκέντρωσε 158 ψήφους. Λευκά βρέθηκαν 141. Αργότερα το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων.

38

Ο Δημήτρης Σιούφας εξελέγη την Πέμπτη νέος πρόεδρος της Βουλής από την Ολομέλεια του σώματος που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Ο κ. Σιούφας, ο οποίος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, συγκέντρωσε 158 ψήφους. Λευκά βρέθηκαν 141.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής, οι οποίες κατανέμονται στα τρία πρώτα κόμματα ως εξής: O πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδρος θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα (ΝΔ), ο τέταρτος στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ο πέμπτος στο ΚΚΕ. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος απέσπασε ισχυρή πλειοψηφία 258 βουλευτών.

O αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσε ο Δ.Σιούφας προκάλεσε συζητήσεις, καθώς αφενός υπερβαίνει τη δύναμη της ΝΔ (152 βουλευτές), αφετέρου ο ΛΑΟΣ δήλωσε πως στηρίζει τον προτεινόμενο πρόεδρο της Βουλής. Δεδομένου, δε, ότι ο ΛΑΟΣ έχει 10 βουλευτές, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την πολιτική ταυτότητα των τεσσάρων βουλευτών που δεν ψήφισαν τον κ. Σιούφα.

Βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν πως δεν υπήρξαν απώλειες ψήφων από τη δική τους πλευρά.

Ειδικότερα, ογραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης δήλωσε: «Ασφαλώς και είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Και οι 152 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν τον κ. Δημήτρη Σιούφα.Του ευχόμαστε καλορίζικος και καλή δύναμη. Είμαστε βέβαιοι πως θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Βουλής. Έχει την εμπειρία, αφού έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ.Θα είναι παραγωγικός, όπως ήταν και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αποφάσισε σύσσωμη να υπερψηφίσει τον Δ.Σιούφα.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως ο ΛΑΟΣ έλαβε αυτή την απόφαση -μεταξύ άλλων- διότι ο κ. Σιούφας είναι ο πολιτικός που προώθησε την υπογραφή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, γεγονός που μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, και κατέληξε, επαναλαμβάνοντας πως το κόμμα του θα στηρίζει όλες τις καλές ενέργειες της ΝΔ, ενώ θα επικρίνει σφόδρα τις επιλογές με τις οποίες δεν συμφωνεί.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, ο Γ.Καρατζαφέρης προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση, προϊδεάζοντας για το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, αφού ψήφισε, προχώρησε προς το έδρανο στο οποίο καθόταν ο κ. Σιούφας, τού έδωσε το χέρι και τον συνεχάρη για την εκλογή του ως προέδρου της Βουλής.

Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απών ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ.Σκοπελίτης λόγω ασθενείας.

Ομιλία Σιούφα

Στην ομιλία του αμέσως μετά ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που τον πρότεινε για το αξίωμα, όπως επίσης και τους βουλευτές που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

«Θέλω, όμως, με κάθε ειλικρίνεια να εκφράσω ταυτόχρονα και το σεβασμό μου στους συναδέλφους που σήμερα έκαναν άλλη επιλογή. Ασκησαν όπως οι ίδιοι έκριναν το δημοκρατικό δικαίωμά τους» συνέχισε.

Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στην προσφορά όλων των πολιτικών κομμάτων στην εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα, ενώ εξήρε το έργο των προκατόχων του.

Τέλος, δεσμεύθηκε να υπηρετήσει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής με απόλυτη αφοσίωση στους θεσμούς, με βαθιά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.

«Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με όλους. Πρόθεσή μου είναι να ακούω κάθε άποψη, που συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου του Έλληνα βουλευτή. Πρόθεσή μου είναι να εργαστώ για να κάνουμε, όλοι και όλες μαζί, απτή πραγματικότητα το σύγχρονο αναβαθμισμένο ρόλο του Έλληνα βουλευτή.»

Αργότερα, ο κ. Σιούφας συναντήθηκε με την προκάτοχό του Αννα Μπενάκη Ψαρούδα. Η τέως πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ικανοποιημένη που παραδίδει το προεδρείο σε έναν πολιτικό με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία.

Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που κορυφώνονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο