Τα βραβεία του 8ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Το 8ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου-Εmporiki Bank τελείωσε στην Αθήνα τη Κυριακή 1η Απριλίου 2007. Στην 8η έκδοση του Φεστιβάλ 20.000 θεατές στην Αθήνα, παρακολούθησαν ένα πανόραμα από 45 γαλλόφωνες ταινίες παραγωγής 2006 και 2007 και 31 ταινίες στα αφιερώματα στον Jacques Perrin, τον Pierre Richard, το γαλλικό κινούμενο σχέδιο, και το νέο κύμα του ρουμάνικου […]
Το 8ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου-Εmporiki Bank τελείωσε στην Αθήνα τη Κυριακή 1η Απριλίου 2007.
Στην 8η έκδοση του Φεστιβάλ 20.000 θεατές στην Αθήνα, παρακολούθησαν ένα πανόραμα από 45 γαλλόφωνες ταινίες παραγωγής 2006 και 2007 και 31 ταινίες στα αφιερώματα στον Jacques Perrin, τον Pierre Richard, το γαλλικό κινούμενο σχέδιο, και το νέο κύμα του ρουμάνικου κινηματογράφου.
Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων έγινε το Σάββατο 31 Μαρτίου στον κινηματογράφο AΠΟΛΛΩΝ Cinemax Class.
Ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Alain Fohr και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ κ. Lannig Stervinou, ευχαρίστησαν θερμά το αθηναϊκό κοινό που αγκάλιασε τόσο ζεστά για άλλη μια φορά αυτή τη διοργάνωση, με την αθρόα του συμμετοχή, τόσο στις αίθουσες όσο και στη ψηφοφορία.Ευχαρίστησαν επίσης όλους τους συνεργάτες και τους χορηγούς, που στήριξαν αυτή τη διοργάνωση.
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κος Γιώργος Χωραφάς επισήμανε την θερμή υποδοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης στις προβολές του Φεστιβάλ στο Ολύμπιον που συνεχίζονται ως τις 4 Απριλίου, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής συντονισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», εκδήλωσε την ικανοποίησή του από την φετινή στενή συνεργασία του με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε δύο νέες ενότητες που εγκαινιάστηκαν φέτος : τις μεταμεσονύκτιες προβολές και την ενότητα «Πέντε γαλλικές ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε» με ελεύθερη είσοδο στους φοιτητές γαλλικής φιλολογίας.
Δεκαοκτώ από τις γαλλόφωνες ταινίες του πανοράματος, αγορασμένες από ελληνικές εταιρείες διανομής, διαγωνίστηκαν για το βραβείο Κοινού Jameson. Και όπως επισήμανε στη τελετή της απονομής των βραβείων ο Πρόεδρος της EPOM Pernaud Ricard Ηellas, κος Eric Laborde, η συμμετοχή του κοινού στη ψηφοφορία ήταν εντυπωσιακή αφού ψήφισαν 6.000 θεατές.
– Το βραβείο Κοινού Jameson απονεμήθηκε στην ταινία «Δώσε μου το χέρι σου» του Guillaume Canet με τους Charlotte Gainsbourg και Alain Chabat. To βραβείο παρέλαβε ο κος Δημήτρης Κομήνης ως εκπρόσωπος της Audiovisual, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα.
Δεκαπέντε ταινίες προερχόμενες από διαφορετικές γαλλόφωνες χώρες όπως το Tσαντ, ο Καναδάς, η Ρουμανία ή η Γουϊνέα, διαγωνίστηκαν για το βραβείο της Πόλης των Αθηνών, στην ταινία που επέλεξε ως καλύτερη η Κριτική Επιτροπή Νέων Γαλλόφωνων Ευρωπαίων.
– Το Βραβείο της Πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε στην ταινία » Είμαι καλά μη σε νοιάζει» του Philippe Lioret. Η απονομή έγινε από την κα Σοφή Δασκαλάκη-Mυτηλιναίου, Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία αυτή απέσπασε φέτος δύο βραβεία Cesar : Καλύτερου ηθοποιού σε δεύτερο ρόλο στον Κad Merad και πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού στην Melanie Laurent.
Το 8ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου-Εmporiki Bank τίμησαν με τη παρουσία τους 31 προσκεκλημένοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί.
Επίσης ο Γάλλος Υπουργός Πολιτισμού Renaud Donnedieu de Vabres και η σύμβουλός του σε θέματα κινηματογράφου κα Marie-Claude Arbaudie, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα, παρακολούθησαν αρκετές από τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στα πλαίσια του φεστιβάλ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας