Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέα έξαρση ενδοπαλαιστινιακής βίας ανεβάζει το «θερμόμετρο» στη Γάζα

Νέα έξαρση ενδοπαλαιστινιακής βίας ανεβάζει το «θερμόμετρο» στη Γάζα

Νέες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Φατάχ και της Χαμάς με απολογισμό τουλάχιστον 14 νεκρούς συνθέτουν το σκηνικό στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν πάμε σε διάλογο με δολοφόνους» λέει η Φατάχ και παγώνει τις συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού.

51

Νέες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Φατάχ και της Χαμάς με απολογισμό τουλάχιστον 14 νεκρούς συνθέτουν το σκηνικό στη Γάζα. «Δεν πάμε σε διάλογο με δολοφόνους» λέει η Φατάχ και παγώνει τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Τα νέα επεισόδια σημειώνονται μετά από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας και συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη σαρωτική νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές.

Ένοπλοι της Φατάχ άνοιξαν πυρ κατά οχήματος στο οποίο επέβαιναν μέλη της Χαμάς, που καλούσαν τους Παλαιστίνιους σε συγκέντρωση της οργάνωσης για το ένα έτος διακυβέρνησης. Ένα μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε και ακολούθησαν όρκοι εκδίκησης.

Λίγες ώρες αργότερα υποστηρικτής της Φατάχ σκοτώθηκε όταν ένοπλοι του αντίπαλου κινήματος περικύκλωσαν κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας. Η βία συνεχίστηκε με το θάνατο ακόμη δύο μελών των οργανώσεων.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το βράδυ ένοπλοι της Χαμάς πραγματοποίησαν έφοδο σε κατοικία μέλους της Φατάχ με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αιματηρές συγκρούσεις.

Επίσης, mία αντιαρματική ρουκέτα ερρίφθη απόψε κατά της κατοικίας του υπουργού Εξωτερικών της Χαμάς Μαχμούντ Ζαχάρ στη Γάζα, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Η ενδοπαλαιστινιακή βία έχει αφαιρέσει το τελευταίο διάστημα περισσότερες από 30 ζωές και έχει πυροδοτήσει φόβους εμφυλίου πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Υπό το βάρος της βίας εκπρόσωπος της μετριοπαθούς Φατάχ ανακοίνωσε την αναστολή των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Η Φατάχ δεν πάει σε διάλογο με τους δολοφόνους» δήλωσε ο Μάχερ Μεκντάντ, εκπρόσωπος της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, ανώτατος διαπραγματευτής του κινήματος δήλωσε πως δεν έχει ενημερωθεί για κάποια απόφαση αναστολής του διαλόγου που στοχεύει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο