Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πιο έντονη η απειλή της τρομοκρατίας τα Χριστούγεννα στη Βρετανία

Πιο έντονη η απειλή της τρομοκρατίας τα Χριστούγεννα στη Βρετανία

Για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων την περίοδο των Χριστουγέννων στη Βρετανία προειδοποιεί ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, όμως απηχώντας το μήνυμα της κυβέρνησης ο Ίαν Μπλερ δηλώνει ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός.

51

Για τον κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές τρομοκράτες την περίοδο των Χριστουγέννων στη Βρετανία προειδοποιεί ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ. Ο Ίαν Μπλερ διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, ωστόσο απηχώντας το μήνυμα της κυβέρνησης σημειώνει ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός.

Η απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία «είναι αυξανόμενη και η φύση της είναι πρωτοφανής» επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

«Πιστεύω ότι η απειλή νέας τρομοκρατικής επίθεσης υπάρχει πάντα και τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος όπου μπορεί να συμβεί. Δεν έχουμε ειδικές πληροφορίες, αλλά ο κόσμος ίσως θυμάται ότι υπήρχε ένα τρομοκρατικό σχέδιο στη Γερμανία με στόχο μία από τις χριστουγεννιάτικες αγορές το 2002, συνεπώς υπάρχει μια πιθανότητα» προσέθεσε.

Ο Ίαν Μπλερ δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα αντιπροσωπεύει τη «σοβαρότερη απειλή» που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι χειρότερη και από την απειλή του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) τις προηγουμένες δεκαετίες, ανέφερε.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Ριντ είχε δηλώσει ότι η πιθανότητα μίας τρομοκρατικής επίθεσης την περίοδο των Χριστουγέννων είναι μεγάλη.

Ο αρχηγός της MI5, της βρετανικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι τουλάχιστον 1.600 άτομα που ανήκαν σε περισσότερες από 200 οργανώσεις ή δίκτυα δραστηριοποιούνται σε τρομοκρατικές ενέργειες στο βρετανικό έδαφος.

Ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι σκόπιμα μεγαλοποιεί την απειλή με συνέπεια να δαιμονοποιείται η κοινότητά τους.

Αναφέρουν περιστατικά όπως μία αστυνομική επιδρομή τον Ιούνιο σε σπίτι στην περιοχή του Φόρεστ Γκέιτ στο ανατολικό Λονδίνο, όταν ένας άνδρας πυροβολήθηκε από αξιωματικούς που έψαχναν για χημική βόμβα.

Οι αστυνομικοί αργότερα είπαν ότι οι πληροφορίες που είχαν λάβει ήταν εσφαλμένες καθώς δεν βρέθηκε βόμβα. «Αν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία από περισσότερες από μια πηγές ότι ένας μηχανισμός υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο μέρος, πρέπει να πάμε και να ερευνήσουμε» δήλωσε επ αυτού ο Ίαν Μπλερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο