Να μείνει εκτός Ιράκ ζητούν από το Ιράν οι χώρες του Περσικού Κόλπου
Οι ηγέτες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου απηύθυναν έκκληση να μην αναμιγνύονται ξένες χώρες στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, «φωτογραφίζοντας» το Ιράν. Παράλληλα, διευρευνούν τις δυνατότητες για την ανάπτυξη ατομικής ενέργειας.
27
Οι ηγέτες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (CCG) απηύθυναν την Κυριακή έκκληση να μην αναμιγνύονται ξένες χώρες στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, «φωτογραφίζοντας» την Τεχεράνη.
«Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στο Ιράκ και υπογραμμίζει την ανάγκη να μην αναμιγνύεται κανείς στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ» τονίζεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της συνόδου στο Ριάντ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια τέτοια ανάμιξη «θα ευνοήσει τον διχασμό και τον σεκταρισμό και θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την περιοχή».
Το Ιράν κατηγορείται από ορισμένες χώρες, αναμεσά τους και οι ΗΠΑ, ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, με την επιρροή που έχει στους σιίτες μαχητές.
Οι χώρες του CCG (Σαουδιακή Αραβία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), όπου ζει κοινότητα σιιτών η οποία πλειοψηφεί στο Μπαχρέιν και μειοψηφεί στις άλλες μοναρχίες, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιρροή που ασκεί το Ιράν στο Ιράκ.
Πυρηνικό πρόγραμμα
Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι χώρες αυτές θέλουν να αναπτύξουν προγράμματα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και οργανώνουν έρευνα για τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός κοινού προγράμματος ατομικής ενέργειας.
«Οι χώρες της περιοχής έχουν το δικαίωμα για τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας με ειρηνικούς σκοπούς» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση απευθύνεται ακόμα έκκληση στο Ιράν και το Ισραήλ να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για τον έλεγχο των αντίστοιχων πυρηνικών προγραμμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ισραήλ: Έπεται επίσκεψη Γουίτκοφ, θα συναντηθεί με Νετανιάχου
- MEGA: Η πρώτη επιλογή στην ενημέρωση και τον Ιανουάριο
- Λάρισα: Υπερχείλισε ο Πηνειός – Πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις
- ΜΜΕ Τουρκίας: «Καμία πρόθεση να παραιτηθεί ο Αταμάν»
- O Μασκ θέλει να εκτοξεύσει ένα εκατ. δορυφόρους για τροχιακά data center
- Celia Kritharioti SS26 – Όταν το παλιό Χόλιγουντ συνάντησε την υψηλή ραπτική έγινε το θαύμα
- Ρωσία: Επιβεβαίωσε τις νέες απευθείας διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ και Ουκρανία στα ΗΑΕ
- Σε ποιο δήμο σχεδιάζεται να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο δασικής αναψυχής στα Βαλκάνια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442