Νέα κρίση υποβόσκει στο Λίβανο μετά την θανάσιμη ενέδρα στον υπουργό Π.Τζεμάγελ
Τριήμερο εθνικό πένθος στο Λίβανο για την έκτη δολοφονία αντι-Σύρου πολιτικού σε διάστημα διετίας. Η ενέδρα θανάτου στον υπουργό Βιομηχανίας, χριστιανό μαρωνίτη, Πιέρ Τζεμάγελ αποδίδεται από τους συμμάχους του στη Δαμασκό. Παγκόσμια καταδίκη· νέα κρίση υποβόσκει...
Τριήμερο εθνικό πένθος στο Λίβανο για την έκτη δολοφονία αντι-Σύρου πολιτικού σε διάστημα διετίας. Η ενέδρα θανάτου στον υπουργό Βιομηχανίας, χριστιανό μαρωνίτη, Πιέρ Τζεμάγελ αποδίδεται από τους συμμάχους του στη Δαμασκό. Παγκόσμια καταδίκη· νέα κρίση υποβόσκει…
Η αντι-συριακή αντιπολίτευση συνδέει το γεγονός με προσπάθεια υπονόμευσης του διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το Φεβρουάριο του 2005. Οι μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία Χαρίρι ανάγκασαν τη Συρία να τερματίσει 29 έτη στρατιωτικής παρουσίας στο Λίβανο τον Απρίλιο του 2005.
Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έχει εμπλέξει Λιβανέζους και Σύρους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου υιοθέτησε το σχέδιο του ΟΗΕ για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για την εξιχνίαση του εγκλήματος, εν μέσω πολιτικής κρίσης λόγω της παραίτησης έξι φιλο-Σύρων υπουργών.
Σημειώνεται ότι η αντι-συριακή πλευρά διαθέτει 17 υπουργούς σε σύνολο 24 μελών του υπουργικού συμβουλίου και για την έγκριση αποφάσεων εθνικού ενδιαφέροντος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Ως προς τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου απαιτείται τελική έγκριση από το Κοινοβούλιο και επικύρωση από τον πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και τον πρωθυπουργό Σινιόρα.
Οι εφημερίδες στη Βηρυτό γράφουν την Τετάρτη πως η δολοφονία του Λιβανέζου πολιτικού, γιου του πρώην προέδρου της χώρας Αμίν Τζαμάγελ, προκαλεί αμηχανία και σύγχυση στην φιλο-συριακή αντιπολίτευση τη στιγμή που σχεδίαζε μία επίδειξη ισχύος ενάντια στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σινιόρα με σειρά διαδηλώσεων.
«Η δολοφονία Τζεμάγελ υποχρεώνει την αντιπολίτευση να αναβάλει το σχέδιό της για την πτώση της κυβέρνησης μέσω λαϊκών διαδηλώσεων. Η πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνηση Σινιόρα είναι αυτή που τώρα θα κατέβει στους δρόμους» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Αλ Ακμπάρ, που υπεραμύνεται των θέσεων της Χεζμπολάχ.
Για την Αλ Μοστάκμπαλ, εφημερίδα της οικογένειας Χαρίρι, η νέα αυτή δολοφονία συνιστά μία προσπάθεια να εξαφανιστεί η κυβέρνηση μέσω της φυσικής εξόντωσης των μελών της ώστε η πλειοψηφία να μην μπορεί να κυβερνήσει, αλλά και να υπονομευθεί η συγκρότηση του δικαστηρίου.
Μετά τη δολοφονία Τζεμάγελ, ο θάνατος ή η παραίτηση δύο ακόμη υπουργών θα οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα.
Η Συρία έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Λιβανέζου πολιτικού. Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει σθεναρά το έγκλημα, ζητώντας άμεση και ενδελεχή διερεύνηση. Την «κτηνώδη επίθεση» καταδίκασε την Τετάρτη και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ, καταγγέλλοντας τις «σκοτεινές δυνάμεις που επιδιώκουν να καταστρέψουν» τον Λίβανο.
Τριήμερο πένθος στο Λίβανο
Ο Λίβανος πενθεί τον 34χρονο Πιέρ Τζεμάγελ που δολοφονήθηκε την Τρίτη σε χριστιανική συνοικία της Βηρυτού. Το αυτοκίνητό του «εμβολίστηκε» από όχημα στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον τρεις ένοπλοι, οι οποίοι άνοιξαν πυρ σε απόσταση αναπνοής από τον Λιβανέζο πολιτικό.
Μετά τη δολοφονία ο στρατός αναπτύχθηκε στους δρόμους της Βηρυτού. Πολέμιοι της συριακής επιρροής στο Λίβανο διαδήλωσαν σε χριστιανικές συνοικίες της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος και όλες οι τελετές που είχαν προγραμματιστεί με αφορμή την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας αναβάλλονται.
Η σορός του Πιέρ Τζεμάγελ μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μπεκφάγια, βορειοανατολικά της Βηρυτού. Εκατοντάδες άνθρωποι περπάτησαν δίπλα στο φέρετρό του κρατώντας στα χέρια φωτογραφίες του και σημαίες του κόμματος στο οποίο ανήκε.
Η κηδεία θα λάβει χώρα την Πέμπτη και το αντι-συριακό μέτωπο έχει καλέσει σε μαζική συμμετοχή των πολιτών.
Επιστολή Παπανδρέου στον Φ.Σινιόρα
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα επιστολή για την δολοφονία του υπουργού Βιομηχανίας.
«Είμαι συγκλονισμένος από την είδηση για τη δολοφονία του Πιέρ Τζεμαγιέλ, υπουργού Βιομηχανίας, ο οποίος πίστευε και εργαζόταν για ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και ενωμένο Λίβανο.
» Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη δολοφονία, καθώς και οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Λιβάνου, μέσω πολιτικών δολοφονιών ή άλλων τρομοκρατικών ενεργειών. Τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις υπονομεύουν την σταθερότητα του Λιβάνου και δεν έχουν καμία θέση σε μια δημοκρατική και ανοικτή κοινωνία.»
Μια προπόνηση που στοχεύει στη βελτίωση της κίνησης και της ευλυγισίας ώστε να ενισχυθεί η φυσική απόδοση, όχι μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και σε καθημερινές μας δραστηριότητες.