Ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος αναδείχτηκε νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος υπερίσχυσε του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στην τρίτη ψηφοφορία και αναδείχθηκε την Κυριακή νέος αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου. Η ενθρόνισή του θα γίνει σε περίπου δέκα μέρες.
Ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος υπερίσχυσε του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στην τρίτη ψηφοφορία και αναδείχθηκε νέος αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.
Από τα 131 μέλη της κληρικολαϊκής συνέλευσης, ο Πάφου Χρυσόστομος εξασφάλισε 73 ψήφους και ο Λεμεσού Αθανάσιος 57, ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο.
Η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου θα γίνει σε περίπου δέκα μέρες.
Στην προηγούμενη εκλογική συνέλευση το Σάββατο, οι αντιπρόσωποι του τρίτου υποψήφιου, του επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου,κατήγγειλανότι στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία «υπήρξε συμπαιγνία μεταξύ των μητροπολιτών Πάφου και Λεμεσού, για να αποκλειστεί ο επίσκοπος Νικηφόρος».
Ωστόσο μετά το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας,οι συνδιεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου συνεχάρησαν θερμά το νέο Προκαθήμενο. Ο Λεμεσού Αθανάσιος δήλωσε ότι εύχεται στο νέο Αρχιεπίσκοπο «κάθε ευλογία από το Θεό, χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα», ενώ ο Κύκκου Νικηφόρος χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ομαλότατη και τόνισε ότι οι δυσκολίες έληξαν.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστηκσε όλους τους μητροπολίτες και ιδιαίτερα τονκ. Αθανάσιο και τον κ. Νικηφόροκαι διαβεβαίωσε ότι θα έχει απόλυτη συνεργασία με όλους τους ιεράρχες. Είπε ακόμα ότι υπερβαίνει τις όποιες δυσκολίες κι ότι «από τώρα θα αρχίσει η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και θα επικρατήσει η ειρήνη στους κόλπους της Εκκλησίας μας».
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι χρειάζεται τη βοήθεια όλων και διαβεβαίωσε ότι «η πόρτα της Αρχιεπισκοπής και του γραφείου μου θα είναι πάντοτε ανοικτές».Υποσχέθηκε επίσης ότι θα εργαστεί για να επέλθουν σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της Εκκλησίας της Κύπρου, ώστε αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στη σύγχρονη εποχή.
Oκ Χρυσόστομος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου.
Μετά το δημοτικό σχολείο, προσελήφθη ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου, από όπου αποφοίτησε το 1963. Στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε επίσκοπο Τριμυθούντος Γεώργιο. Διετέλεσε επί πενταετία έφορος της Μονής.
Το 1968 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομοφώνως ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.
Στις 25 Φεβρουαρίου του 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Αρσινόης και Ρωμαίων.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,