Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία οδηγείται η ΕΕ

Στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία οδηγείται η ΕΕ

Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ώς το 2008, εάν δεν αλλάξει στάση έναντι της Κύπρου, εξετάζει η ΕΕ -πρόταση την οποία φέρονται να αποδέχονται Αθήνα και Αγκυρα. Στη Φινλανδία μεταβαίνει ο Κ.Καραμανλής για κρίσιμες διαβουλεύσεις.

43

Στο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για ένα χρόνο, ώς την 1.1.2008, φέρονται να έχουν συμφωνήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεδομένης της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με τη Λευκωσία.

Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει να αποδεχθούν «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων χωρίς άλλες επιπτώσεις για την Τουρκία -πρόταση που υποστηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η προϋπόθεση που θέτει η Λευκωσία είναι ότι για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει η Τουρκία να έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να μην ξαναρχίσουν ξανά οι διαβουλεύσεις από το σημείο που βρίσκονται σήμερα.

Σε περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει τη λεγόμενη «βελούδινη παράταση» για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Αγκυρας, τότε η Τουρκία απελευθερώνεται από τις πιέσεις της Ευρώπης ως τις εθνικές της εκλογές (Σεπτέμβριος του 2007), αλλά η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η γειτονική χώρα την 17η Σεπτεμβρίου 2004.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή αποτελεί την ύστατη λύση που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ώς τις αρχές Δεκεμβρίου θα αναμένουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλει η φινλανδική προεδρία με συμβιβαστικές φόρμουλες που προς το παρόν δεν ικανοποιήσουν όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναχωρεί το απόγευμα της Πέμπτης για τη Φινλανδία, όπου στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, στο Λάχτι, θα έχει διαβουλεύσεις με αντικείμενο την άρση του αδιεξόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση με τον Φινλανδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μάτι Βανχάνεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις παίζει εξάλλου και η Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών τον Δεκέμβριο, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στις 21 Νοεμβρίου στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Τόνι Μπλερ.

Διαψεύδεται η διάσταση απόψεων

«Παντελώς αβάσιμη» χαρακτήρισε τη «φημολογία» και τα δημοσιεύματα για απόκλιση απόψεων Αθήνας και Λευκωσίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για «πόλεμο Ληλίκα – Μπακογιάννη» και για το ό,τι «Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν ως δυο ξεχωριστά κράτη με ξεχωριστά συμφέροντα», ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Και η συχνότητα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών και η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δυο πρωτευουσών διαψεύδει αυτόχρημα αυτή τη φημολογία που είναι απολύτως αβάσιμη».

Ερωτηθείς για το μέχρι πότε η ελληνική κυβέρνηση θα δέχεται τη μη εκπλήρωση από την Τουρκία των υποχρεώσεών της, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει θέσει το όριο του τέλους του τρέχοντος έτους για να εκτιμήσει την πρόοδο ως προς την εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια της φιλανδικής προεδρίας, συμμεριζόμενη απολύτως την εύλογη άποψη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί αυτού του θέματος, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο