Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ταχεία -λογιστική- μείωση ελλείμματος και χρέους με την αναθεώρηση του ΑΕΠ

Ταχεία -λογιστική- μείωση ελλείμματος και χρέους με την αναθεώρηση του ΑΕΠ

Ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους αναμένεται να επιφέρει η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ, της περιόδου 2001-2006, ενώ η ελληνική οικονομία θα συγκλίνει με την ευρωζώνη... μέσα σε μία νύχτα. «Εμπλοκή» με το Δ΄ΚΠΣ.

27

Ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους αναμένεται να επιφέρει η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ, της περιόδου 2001-2006, ενώ η ελληνική οικονομία θα συγκλίνει με την ευρωζώνη… μέσα σε μία νύχτα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, αναθεώρηση κατά 25%, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα δεχθεί να «συμβιβαστεί» με ένα ποσοστό κοντά στο 10% με 15%. Σημειώνεται ότι η υψηλότερη αναθεώρηση του ΑΕΠ έγινε από την Ολλανδία και ήταν ποσοστού 7%.

Όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική, εφόσον η Ελλάδα αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 25% και φτάσει στο 100% του κοινοτικού ΑΕΠ, τότε θα αντιμετωπίζεται ως πλούσια χώρα με αυξημένες συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και με ενδεχόμενες περικοπές κονδυλίων που διατίθενται για τις φτωχές χώρες.

Αβεβαιότητα υπάρχει και για τους πόρους του Δ΄ΚΠΣ, καθώς έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία για το «παλαιό» ΑΕΠ.

Με βάση τα μεγέθη του ΑΕΠ όπως έχουν προσδιοριστεί και με την υπόθεση εργασίας ότι τα ποσά θα αυξηθούν κατά 25%, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

* Το ΑΕΠ του έτους 2005 που ήταν 180 δισ. ευρώ, αυξάνεται κατά 45 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 225 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του 2005, από 4,6%, μειώνεται στο 3,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ και το συνολικό δημόσιο χρέος από το 119,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2005, μειώνεται στο 95,7% ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (σε όρους Eurostat) μειώνεται στο 86,4% το 2005, από 107,9%.

* Το ΑΕΠ του 2006 που έχει υπολογιστεί σε 193,4 δισ. ευρώ, αναθεωρείται και αυξάνεται κατά 48 δισ. ευρώ, για να διαμορφωθεί σε 242 δισ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

1) Το έλλειμμα του 2006, να μειώνεται στο 2,1% από 2,6% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος.

2) Το συνολικό δημόσιο χρέος από το 117,2% του ΑΕΠ που έχει προϋπολογιστεί θα μειωθεί στο 93,7%, ενώ το χρέος Γενικής Κυβέρνησης (σε όρους Eurostat) μειώνεται στο 83,8% το 2006, από 104,8% που είναι ο στόχος.

Αντίστοιχα ωστόσο, μειώνονται τα ποσοστά των φορολογικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ, αφού η παραοικονομία εντάσσεται τυπικά στο ΑΕΠ και όχι πραγματικά και θα εξακολουθήσει να μη φορολογείται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο