Καταδίκη των δύο μεγάλων κομμάτων ζητά το ΚΚΕ και συνεργαζόμενες δυνάμεις
Η ψήφος επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι πολιτική και πρέπει να δείξει καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τονίζει το ΚΚΕ από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών.
Την καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά γενικότερα, ζήτησαν σε η γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα και οι εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ Π.Μαντάς, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Χ.Αρχοντής και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών Φ.Βαρδής. Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές με στόχο την περαιτέρω διεύρυνσή της.
Στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είπε η κα Παπαρήγα, κρίνονται όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και κατά συνέπεια απαιτείται πολιτικό κριτήριο, δηλαδή, η ψήφος είναι πολιτική και μέσω της ψήφου θα πρέπει να καταδικαστούν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να χάσουν τη μεγάλη πλειοψηφία που έχουν και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μόνη ψήφος που πιάνει τόπο, είπε η γγ του ΚΚΕ, είναι αυτή που πηγαίνει στη συνεργασία των αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, στους συνδυασμούς δηλαδή που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και τις προαναφερθείσες δυνάμεις.
Η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένας δικομματικός καυγάς με υποκριτικό στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, πρόβλημα που όπως είπε, είναι μεν υπαρκτό και σοβαρό, αλλά είναι ένα πρόβλημα που τείνει να υποκαταστήσει την πολιτική συζήτηση για τα αίτια που το προκαλούν και τα οποία προέρχονται από την ίδιο το σύστημα.
Χρειάζονται αγωνιστές δήμαρχοι και νομάρχες που θα είναι ασυμβίβαστοι με το μεγάλο φαγοπότι και τους επιχειρηματίες και θα οριοθετούνται από την κεντρική εξουσία, είπε η γγ του ΚΚΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ότι δηλαδή το ΚΚΕ επιτίθεται στον Συνασπισμό αλλά δεν κάνει το ίδιο και έναντι της ΝΔ, η κα Παπαρήγα κατηγόρησε τον κ. Αλαβάνο ότι «χρησιμοποιεί επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου».
Στην ερώτηση πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτά δεν αντιμετωπίζονται με κινήσεις κορυφής, αλλά με τον απεγκλωβισμό των μαζών από τον δικομματισμό, με την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος, με την αντιμετώπιση της μιζέριας και της μοιρολατρίας, με ρήξη και συγκρούσεις.
Η κα Παπαρήγα, όπως και οι άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων, κατηγόρησαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν την ίδια πολιτική σε όλα τα θέματα, ενώ η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε, αναφερόμενη στο πρόβλημα της διαφθοράς, ότι «το ένα κόμμα θέλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά του άλλου».
Ο κ. Μαντάς στην τοποθέτησή του είπε ότι η επικείμενη εκλογική μάχη θα παίξει ρόλο στις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΚΙ είναι παρόν σε αυτή την αναμέτρηση με υποψηφίους σε όλη τη χώρα. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη μιας πιο διευρυμένης συνεργασίας μετά τις εκλογές, θέση που ασπάστηκαν και οι άλλες δυνάμεις, με στόχο να δημιουργηθεί ένας ριζοσπαστικός πόλος για μια άλλη πορεία της χώρας.
Ο κ. Αρχοντής κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι με συμπαραστάτη τον ΣΥΝ μετέτρεψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επιχείρηση και κάλεσε τους εργαζόμενους να τους καταψηφίσουν. Ο κ. Αρχοντής με τη σειρά του τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας και μετά τις εκλογές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα οριοθετηθεί από την κεντροαριστερά και τον κυβερνητισμό και θα θέσει ως στόχο το σοσιαλισμό.
Ο κ. Βαρδής, τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκουν να μη δημιουργηθεί κλίμα εκλογών με βάση τα πραγματικά προβλήματα, αλλά τη σκανδαλολογία, ενώ επικρίσεις διατύπωσε και κατά του ΣΥΝ. Ο κ. Βαρδής είπε ότι κριτήριο της ψήφου είναι τα πραγματικά προβλήματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ήττας του δικομματισμού.