Τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ υπενθύμισε στον Γκιουλ ο Γάλλος ΥΠΕΞ
Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως την Τελωνειακή Ένωση και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γάλος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπ.Γκιούλ. Ο Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί εξήρε, πάντως, τη στάση της Αγκυρας στο θέμα του Λιβάνου.
30
Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως την Τελωνειακή Ένωση και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπ.Γκιούλ. Ο Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί εξήρε, πάντως, τη στάση της Αγκυρας στο θέμα του Λιβάνου.
Ο Γάλλος υπουργός χαιρέτησε «τη θαρραλέα απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Λίβανο.
«Είναι σημαντικός ο ρόλος των χωρών – μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης, όμως εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία άλλων χωρών ασιατικών ή μουσουλμανικών» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο κ. Μπλαζί υπογράμμισε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια, διότι οι ρυθμοί των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθούν άμεσα από την πρόοδο σε αυτό τον τομέα.
Ο Μπλαζί κατέληξε υπενθυμίζοντας στον Γκιουλ ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να θέσει σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.
Ο Γκιουλ δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ για την Κύπρο είπε: «η Τουρκία θα έχει πάντα μία εποικοδομητική στάση απέναντι στο πρόβλημα αυτό, διότι μόνο με εποικοδομητική στάση θα μπορέσουμε να απαλλαχθούμε από τα προβλήματα».
Κατέληξε δε υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό και οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής του.
Την Πέμπτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα έχει επαφές με μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και το βράδυ θα μιλήσει στο Ινστιντούτο Διεθνών Σχέσεων IFRI.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2026 – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
- Απεργία στον κλάδο Τροφίμων – Ποτών και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για το εργατικό δυστύχημα στη Βιολάντα
- Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για το leisure crafting» – Και ίσως σου αλλάξει τη ζωή
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Επίσκεψη Δένδια στην Ουάσιγκτον: Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Γ’)
- Συνταγή: Παπαρδέλες με λαχανικά
- ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/finn-h-o4F7IzxjGZ4-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442