Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 46% της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 46% της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την Παρασκευή την εξαγορά του 46% των κοινών και του 100% των ιδρυτικών μετοχών της Finansbank από την FIBA Holding, μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών.

27

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την Παρασκευή την εξαγορά του 46% των κοινών και του 100% των ιδρυτικών μετοχών της Finansbank από την FIBA Holding, μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών.

Η ΕΤΕ θα υποβάλει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας για την έγκριση υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς σχετικά με την εξαγορά του υπολειπόμενου ποσοστού 44,3% των κοινών μετοχών και θα προβεί στη δημόσια προσφορά για την εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Η FIBA Holding θα διατηρήσει το 9,68% των μετοχών της Finansbank.

Αν, ωστόσο, η ΕΤΕ εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό μικρότερο του 4% πλέον μίας μετοχής, μέσω της δημόσιας προσφοράς, η FIBA Holding και οι συνδεδεμένες εταιρείες της συμφώνησαν να πωλήσουν στην ΕΤΕ επαρκή αριθμό κοινών μετοχών, ώστε να συγκεντρώσει την κυριότητα του 50% πλέον μίας μετοχής της Finansbank μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς.

Η ΕΤΕ θα υποβάλει επίσης αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας για την έγκριση υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς σχετικά με την εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου των κοινών μετοχών της Finans Finansal Kiralama (Finans Leasing), θυγατρικής εταιρείας της Finansbank.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Τάκης Αράπογλου δήλωσε ότι «είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι με την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, γιατί αποτελεί θεμέλιο λίθο της στρατηγικής που παρουσιάσαμε στο τριετές επιχειρησιακό σχέδιο και σηματοδοτεί κομβικό σημείο για τον όμιλο».

Ο πρόεδρος της Finansbank δήλωσε ότι «η επένδυση αυτή συνδυάζει την ηγετική θέση της ΕΤΕ στη ΝΑ Ευρώπη και την αναπτυξιακή δυναμική της Finansbank στην τουρκική αγορά. Οι προκύπτουσες συνέργειες θα επιταχύνουν την υφιστάμενη ανάπτυξη της τράπεζας στην τουρκική αγορά και θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξέχουσα κερδοφορία της υπό την παρούσα διοίκηση».

Η εξαγορά μετατρέπει την ΕΤΕ σε κορυφαίο χρηματοοικονομικό ίδρυμα της ΝΑ Ευρώπης, με παρουσία σε έντεκα χώρες. Ο νέος όμιλος της ΕΤΕ διαθέτει σύνολο ενεργητικού άνω των 70 δισ. ευρώ, περίπου 12 εκατομμύρια πελάτες και δίκτυο μεγαλύτερο των 1.075 καταστημάτων.

Περισσότερο από το 50% των καταστημάτων ευρίσκονται εκτός Ελλάδος. Το χαρτοφυλάκιο δανείων που προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητές του ανέρχεται πλέον σε 8 δισ. ευρώ περίπου, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων του ομίλου.

Το 2005, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία συνεισέφεραν περισσότερο από το 33% του συνόλου. Επιπλέον, η ΕΤΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, αναμένει μεσοπρόθεσμα να προκύψουν σημαντικές συνέργειες από την εξαγορά, που θα προέλθουν από τη χρηματοδότηση της Finansbank με ευνοϊκότερους όρους και από σημαντικά κεφαλαιακά και λειτουργικά οφέλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο