Ελληνική φρεγάτα προσεγγίζει λιμάνι του Λιβάνου για την επιστροφή 100 Ελλήνων
Σε εξέλιξη βρίσκεται τη Δευτέρα νέα επιχείρηση επαναπατρισμού 100 Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη της Βηρυτού. Η φρεγάτα «Ψαρά» αναχωρεί για Λίβανο, ενώ πλέουν προς την Κύπρο η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και τα δύο αρματαγωγά του στόλου. Το πλοίο «Ιεράπετρα» μεταφέρει ήδη 1.200 Ευρωπαίους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται τη Δευτέρα νέα επιχείρηση επαναπατρισμού 100 Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη της Βηρυτού. Η φρεγάτα «Ψαρά» αναχωρεί για Λίβανο, ενώ πλέουν προς την Κύπρο η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και τα δύο αρματαγωγά του στόλου. Το πλοίο «Ιεράπετρα» μεταφέρει ήδη 1.200 Ευρωπαίους.
Επιπλέον, το κρουαζιερόπλοιο «Orient Queen» κατευθύνεται στην Κύπρο για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο. Θα συνοδεύεται από την πυραυλάκατο «USS GONZALEZ».
Την ίδια ώρα, η αγωνία κορυφώνεται για τρία παιδιά από την Κύπρο, που έχουν εγκλωβιστεί στο νότιο Λίβανο.
Τα τρία αγοράκια, 11 και 8 χρονών και ένα βρέφος 20 μηνών της οικογένειας Κυριάκου από την Πάφο είχαν μεταβεί στην πόλη Ναμπατίγια του νοτίου Λιβάνου για να επισκεφθούν τη γιαγιά τους. Τα παιδιά εγκλωβίστηκαν στην Ναμπατίγια, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο και τις γέφυρες που συνέδεαν την πόλη με τη Βηρυτό.
Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει είναι κρίσιμη, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν πει στη μητέρα τους τηλεφωνικά, ζουν χωρίς νερό και φαγητό και τη νύχτα δεν κοιμούνται από το φόβο των βομβαρδισμών.
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα καταφέρουν να οδηγήσουν με ασφάλεια τα παιδιά στην κυπριακή πρεσβεία στη Βηρυτό και από εκεί πίσω στην Κύπρο.
Επιχείρηση μεταφοράς Ελλήνων και ξένων
Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ψαρά» βρίσκεται ήδη στην Κύπρου και αργότερα θα αναχωρήσει για Λίβανο, προκειμένου να παραλάβει 100 Έλληνες, οι οποίοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα στις διπλωματικές αρχές. Για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανακοινωθεί η ώρα άφιξης της φρεγάτας, ούτε σε ποιο λιμάνι του Λιβάνου θα καταπλεύσει.
Εξάλλου, το «Ιεράπετρα» κατέπλευσε στις 04:20 τη Δευτέρα, στον λιμένα της Λεμεσού στην Κύπρο, ως ενδιάμεσο σταθμό προς το Λίβανο. Τελικά, το πλοίο έφτασε στη Βηρυτό από την οποία έφυγε για τη Λάρνακα της Κύπρου στις 21.30 (ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας 1.250 επιβάτες.
Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσε απόψε και το ιταλικό πολεμικό «Λουίτζι Ντουράντ ντε λα Πεν» μεταφέροντας περίπου 400 επιβάτες από το Λίβανο.
Οι επιβάτες στην πλειοψηφία τους ήταν Ιταλοί. Υπήρχαν επίσης και υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα τους και έξι Έλληνες.
Όλοι μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να αναχωρήσουν αεροπορικώς για τις χώρες τους.
Τέλος, για το Λίβανο απέπλευσε και το ΕΓ/ΟΓ «Κρήτη ΙΙ» για να παραλάβει Ευρωπαίους πολίτες. Έχει ναυλωθεί από τη σουηδική κυβέρνηση.
Το Σαββατοκύριακο, με δύο επιχειρήσεις που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επαναπατρίστηκαν περίπου 130 Έλληνες. Οι επιχειρήσεις αυτές προέβλεπαν την μεταφορά Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων με πούλμαν από τη Βηρυτό στη Δαμασκό της Συρίας και από εκεί με πτήση αεροσκάφους της Ολυμπιακής επιστροφή στην Αθήνα.
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τους Έλληνες βρίσκονται στο Λίβανο. Ο αριθμός είναι: 210-3681912.
Αντιστοίχως, το τηλεφωνικό κέντρο της ομάδας κρίσεως του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών είναι: (+357) 22401222 και 22401124.