Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Απώλειες 14 δισ. ευρώ στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου

Απώλειες 14 δισ. ευρώ στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου

Σωρευτικές απώλειες 14 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 7,5% του ΑΕΠ της χώρας, σημειώθηκαν στη Σοφοκλέους κατά τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 10,42% από το τελευταίο υψηλό της 8ης Μαΐου (4.316,98 μονάδες).

27

Σωρευτικές απώλειες 14 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 7,5% του ΑΕΠ της χώρας, σημειώθηκαν στη Σοφοκλέους κατά τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 10,42% από το τελευταίο υψηλό της 8ης Μαΐου (4.316,98 μονάδες).

Αναλυτές πάντως θεωρούν πως, αν και τεχνικά βραχυχρόνια η εικόνα της αγοράς έχει επιδεινωθεί, η πτώση των μετοχών δημιουργεί ορισμένες ευκαιρίες και, αν το ΧΑ ισορροπήσει, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η συνέχιση της ανοδικής κίνησης και των ελληνικών μετοχών.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, η διόρθωση στη Σοφοκλέους υπήρξε απόρροια των εξής παραμέτρων:

1) Oι πληθωριστικές προσδοκίες και νέοι φόβοι αναφορικά με το επιτοκιακό περιβάλλον επανέφεραν τις διακυμάνσεις, τόσο στις μετοχικές αγορές διεθνώς όσο και στη Σοφοκλέους. Αρχικά η μεγάλη άνοδος των εμπορευμάτων επέτεινε τους φόβους για αύξηση του πληθωρισμού, οι οποίοι ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ- ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς-, επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες της Fed για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

2) Η αύξηση του ρίσκου διεθνώς οδήγησε αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια στην αποκομιδή ορισμένων κερδών από όλες τις αξίες και κυρίως σε αυτές που σημειώνονταν τα υψηλότερα κέρδη, δηλαδή τις μετοχικές.

3) Την πτώση επιδείνωσαν, το προηγούμενο διάστημα, και οι ρευστοποιήσεις ορισμένων θέσεων εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, με στόχο την εξεύρεση ρευστότητας ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 3 δισ. ευρώ, και στη δημόσια εγγραφή για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

4) O πανικός τη Σοφοκλέους -κυρίως σε μετοχές της περιφέρειας- υπήρξε απόρροια και των πωλήσεων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων ώστε να καλυφθούν θέσεις που είχαν δημιουργηθεί μέσω του δανεισμού και του θεσμού του margin.

5) Η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου το τελευταίο διάστημα αποδίδεται και σε έλλειψη θετικών εκπλήξεων (εκτός Alpha Bank) και σε πτώση των περιθωρίων, αν και η ισχυρή πιστωτική επέκταση και ο περιορισμός του κόστους παραμένουν τα σημαντικότερα θέματα για τον κλάδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο