Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Συστάσεις Ράις για το Κυπριακό στη συνάντησή της με την Ντ.Μπακογιάννη

Συστάσεις Ράις για το Κυπριακό στη συνάντησή της με την Ντ.Μπακογιάννη

Η λύση στο θέμα του Ιράν θα δοθεί σε συνεργασία με την ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε η Ντ.Μπακογιάννη μετά τη συναντησή της με την Κ.Ράις. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε η Κύπρος να συμβάλει στην άρση της απομόνωσης της «βόρειας Κύπρου» και να μην εμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας.

38

Η λύση στο θέμα του Ιράν θα δοθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συναντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για στρατηγική σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας.

Η κ. Μπακογιάννη προσέθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματική λύση και τόνισε ότι η Τεχεράνη πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή την προοπτική, όμως η Αγκυρα ως τώρα δεν έχει ανταποκριθεί δεόντως στις υποχρεώσεις της. Τόνισε μάλιστα ότι η Αθήνα δέχεται πολλές φορές προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Ράις: Αρση της απομόνωσης της «βόρειας Κύπρου»

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν κατηγορηματική ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η Λευκωσία δεν θα βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Λευκωσία πρέπει να ελαφρύνει την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του νησιού.

«Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ήταν ακόμη διαιρεμένη και αντιλαμβάνομαι ότι τότε υπήρξε μια «κατανόηση» ότι η Λευκωσία δεν θα εμπόδιζε κατόπιν την ένταξη της Τουρκίας», δήλωσε η Aμερικανίδα υπουργός και πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να συμβάλλει στην προσπάθεια για άρση της απομόνωσης της «βόρειας Κύπρου» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού- και να ενεργήσει υπεύθυνα προς την εκπλήρωση των στοιχείων εκείνων που εμείς θεωρούμε απαραίτητα για την ένταξη της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι μέχρι την ένταξη, υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει και ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι το Κυπριακό.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαναν πάντως ότι οι δηλώσεις της κ. Ράις περί «βόρειας Κύπρου» δεν πρέπει να επισκιάσουν τη θετική της τοποθέτηση,που έγινε μάλιστε τρεις φορές, για την υποχρέωση της Αγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

Για το Ιράν

Στο θέμα του Ιράν η κ. Ράις ανέφερε ότι καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι, αλλά τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της Ουάσιγκτον αυτή την ώρα είναι η ενίσχυση της διπλωματικής προσπάθειας. «Η περίπτωση του Ιράν δεν μοιάζει με εκείνη του Ιράκ» παραδέχτηκε η Αμερικανίδα υπουργός.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Ράις ανέφερε επίσης ότι στη συνάντησή της με την κ. Μπακογιάννη δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα της χρήσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα κατά του Ιράν και είπε πως στο παρόν στάδιο στην ατζέντα βρίσκεται η ενίσχυση της διπλωματικής προσπάθειας.

Προσέθεσε ότι το παρελθόν του Ιράν δεν δίνει εγγυήσεις ότι θα χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και διευκρίσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με τον ιρανικό λαό, όμως η ιρανική ηγεσία απομονώνει τη χώρα από τη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν απασχολεί την Ελλάδα, όπως και την ΕυρωπαΊκή Ένωση και επισήμανε την ανάγκη λήψης των απόφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε συντονισμό με την ΕΕ. Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν ακόμη εργαλεία για διευθέτηση του προβλήματος μέσω της διπλωματίας.

Το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν αναχωρήσει από το ξενοδοχείο Intercontinental, για να μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, η Κοντολίζα Ράις δήλωσε για την Τουρκία ότι είναι στρατηγικής σημασίας η ένταξή της στην ΕΕ και προσέθεσε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας.

Μιλώνας σε Έλληνες δημοσιογράφους είπε ακόμη ότι δεν έχουν τελειώσει οι διπλωματικές προσπάθειες στο θέμα του Ιράν, ωστόσο προσέθεσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να είναι ομόφωνη και να δίνει σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη.

Τα υπόλοιπα θέματα

Οι κύριες Μπακογιάννη και Ράις συζήτησαν επίσης και θέματα ενεργειακής πολιτικής, με την Αμερικανίδα υπουργό να δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια επισημαίνοντας την ανάγκη εξασφάλισης ποικίλων μορφών και πηγών ενέργειας, σε μία έμμεση αναφορά στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Από ελληνικής πλευράς, η κ. Μπκαογιάννη επισήμανε το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακό σταυροδρόμι στην περιοχή, αναφέροντας τον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας.

Στην ατζέντα βρέθηκε ακόμη και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Η αμερικανική πλευρά επισήμανε τη σημασία που δίνει στο θέμα γνωρίζοντας ότι το 2006 θα είναι η χρονιά που η ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα θα τεθεί επιτακτικά.

Συνάντηση με Κ.Καραμανλή

Η κ. Ράις, μετά τις επαφές της στο υπουργείο Εξωτερικών, είχε ημίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε συναντηθεί το πρωί της Τρίτης η Ντόρα Μπακογιάννη, προετοιμάζοντας τη συνάντησή της με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε την κ. Ράις εάν έχει ξαναέλθει στην Ελλάδα και εκείνη, παρουσία των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, ακούστηκε να λέει ότι είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τη δεκαετία του 80, ως νεαρή καθηγητρία Πανεπιστημίου, για ένα συνέδριο.

Μετά τη συνάντησή της με τον κ. Καραμανλή, η Αμερικανίδα υπουργός αναχώρησε αεροπορικώς από την Ελλάδα, συνεχίζοντας την περιοδεία της στην Τουρκία.

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο και ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέας, σύντομης συνάντησης της κ. Μπακογιάννη με την κ. Ράις στη Σόφια, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 27 και 28 Απριλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο