Το ρόλο της… ΕΣΣΔ αναλαμβάνει να παίξει η Βενεζουέλα στην Κούβα του Φιντέλ
«Δύο σημαίες, μία επανάσταση» λέει ο Ούγκο Τσάβες όταν αναφέρεται στις σχέσεις με τον Φιντέλ. Πράγματι η Βενεζουέλα είναι ο βασικός προμηθευτής της Κούβας σε πετρέλαιο και άλλα προϊόντα. Τώρα όμως αναλαμβάνει έναν ακόμα ρόλο: αυτόν της... ΕΣΣΔ.
«Δύο σημαίες, μία επανάσταση» είναι το σύνθημα του Ούγκο Τσάβες, όταν αναφέρεται στις σχέσεις με τον Φιντέλ Κάστρο. Πράγματι η Βενεζουέλα είναι ο βασικός προμηθευτής της Κούβας σε πετρέλαιο και άλλα προϊόντα. Τώρα όμως αναλαμβάνει έναν ακόμα ρόλο: αυτόν της… ΕΣΣΔ.
Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, το 2005 οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έφτασαν τα 2,2 δις δολάρια, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,3 δις δολάρια.
Ο Ούγκο Τσάβες εφοδιάζει τον Φιντέλ Κάστρο με 90 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως σε πολύ χαμηλές τιμές.
Ως αντάλλαγμα, πάνω από 30 χιλιάδες Κουβανοί γιατροί βρίσκονται στη Βενεζουέλα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μη προνομιούχους. Επιπλέον, η Βενεζουέλα σκοπεύει να στείλει 10 χιλιάδες νέους στη Κούβα για να σπουδάσουν ιατρική.
Οι διμερείς σχέσεις επεκτείνονται ακόμα περισσότερο. Η Βενεζουέλα θα αναλάβει να παίξει το ρόλο που έπαιζε η ΕΣΣΔ στη νησιωτική χώρα έως τη διάλυσή της.
Σχέδια και προγράμματα που έμειναν στα χαρτιά λαμβάνουν τώρα σάρκα και οστά. Παράδειγματα: η λειτουργία διυλιστηρίου και η κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Για το διυλιστήριο ο Φιντέλ Κάστρο είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει και άλλες χώρες όπως την Ισπανία (Repsol) και τη Βραζιλία (Petrobras). Ωστόσο, το σχέδιο δεν προχώρησε.
Τα κατάφερε όμως με τον Ούγκο Τσάβες. Βάσει της συμφωνίας, τα διυλιστήρια θα ελέγχονται κατά 51% από την κουβανική εταιρεία Cuba Petroleo και κατά 49% από την PDVSA της Βενεζουέλας.
Όταν δε το διυλιστήριο ολοκληρωθεί θα είναι σε θέση να παράγει 70.000 βαρέλια την ημέρα.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.