Παρέμβαση Αλογοσκούφη εν όψει της συνάντησης για τη συλλογική σύμβαση τη Δευτέρα
Υπάρχουν περιθώρια για καλό αποτέλεσμα προς όφελος όλων, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης τόσο προς την πλευρά των συνδικάτων, όσο και προς αυτήν των εργοδοτών, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας που θα επαναληφθούν τη Δευτέρα.
53
Παρέμβαση υπέρ ενός συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, πραγματοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, εν όψει της νέας συνάντησης συνδικάτων και εργοδοτών τη Δευτέρα.
Προσερχόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδας (ΣΒΒΕ), στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, που είναι πάντα χρονοβόρες και σκληρές.
Ωστόσο, διαμήνυσε τόσο προς τη ΓΣΕΕ, όσο και προς τον ΣΕΒ ότι υπάρχουν περιθώρια για ένα καλό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις και πως μπορεί να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων και να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, των ανέργων, και των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε είναι κερδοφόρες, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Mega, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ.Κυριακόπουλος παραδέχθηκε πως ήταν ατυχής η δήλωσή του ότι η αύξηση 2,8% είναι γενναιόδωρη.
Ο κ. Κυριακόπουλος φέρεται να παρατήρησε ότι ίσως ήταν λάθος η έκφραση, αλλά ένα λάθος που μπορεί να κάνει ο καθένας, ιδίως όποιος δεν είναι ειδικός σε επικοινωνιακούς χειρισμούς.
Σε θέση μάχης βρίσκονται εν τω μεταξύ τα συνδικάτα. Η ΓΣΕΕ έχει απευθύνει στους εργαζόμενους προσκλητήριο για συγκέντρωση έξω από το χώρο της συνάντησης με τους εργοδότες, την ώρα των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, τη Δευτέρα.
Η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει ότι αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και εφόσον η συνάντηση αποβεί άκαρπη θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της, με προσανατολισμό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της Πέμπτης, οι εργοδότες από κοινού πρότειναν διετή σύμβαση, με αύξηση 9,8% σε δόσεις έως τον Δεκέμβριο του 2007. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τη ΓΣΕΕ, που αντιπρότεινε μονοετή σύμβαση, με αύξηση 5,5% σε μία δόση, αναδρομικά από 1/1/2006.
ΣΒΒΕ: Διαφοροποιούμαστε από τον ΣΕΒ
Στη συνεδρίαση του ΣΒΒΕ, η διοίκηση του Συνδέσμου έθεσε σειρά ζητημάτων στον υπουργό Οικονομίας, με πρώτο, το νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, που συνδέεται άμεσα με τον αναπτυξιακό νόμο.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς τόνισε ότι ο Σύνδεσμος ζητά ο νέος αναπτυξιακός νόμος να έχει μεγαλύτερη περιφερειακή διάσταση από τον προηγούμενο και επισήμανε ότι οι απόψεις του ΣΒΒΕ διαφοροποιούνται σε αρκετά ζητήματα με αυτές του ΣΕΒ, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς μιλάμε καθαρά για θέματα περιφέρειας».
Προς συζήτηση τέθηκαν ακόμη φορολογικά ζητήματα, όπως η αναμόρφωση, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, η συνέχιση της ομαδοποίησης των δαπανών και η δημιουργία σώματος φορολογικών ελεγκτών που θα χορηγεί πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου. Ο ΣΒΒΕ ζητά πιλοτική εφαρμογή με τη δημιουργία σώματος φορολογικών ελεγκτών για τις εισηγμένες.
Η διοίκηση του ΣΒΒΕ έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα των ειδικών κινήτρων στις παραμεθόριες περιοχές, με συνέχιση της επιδότησης σε ποσοστό 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από τον ΟΑΕΔ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Οι προσδοκίες για τις εκπτώσεις – Τρίτη και φαρμακερή για το εμπόριο;
- Αιτωλοακαρνανία: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Άρης
- AI: Πώς σχεδιάζεται το μέλλον των εργαζομένων στις τράπεζες
- Γάζα: Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε πως συμφώνησε καταρχήν στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ
- Άρης: Η 11άδα για το παιχνίδι με την ΑΕΛ Novibet – Πέντε αλλαγές από τον Χιμένεθ
- Πορτογαλία: Σώμα με σώμα εκλογική κούρσα για την προεδρία – Η ακροδεξιά έτοιμη να φτάσει στον δεύτερο γύρο
- «Κάποιοι νεαροί προπονητές είναι αλαζόνες» – Αιχμές από τον Κόντε για τον Αμορίμ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442