Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Απελευθερώνονται οι τιμές των εισιτηρίων στην οικονομική θέση των πλοίων

Απελευθερώνονται οι τιμές των εισιτηρίων στην οικονομική θέση των πλοίων

Την απελευθέρωση των τιμών των ναύλων για τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς Κυκλάδες, Χίο, Μυτιλήνη και Ηράκλειο, πριν το Πάσχα, ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

27

Την απελευθέρωση των ναύλων της ακτοπλοΐας για τα πλοία που ξεκινούν από το λιμάνι του Πειραιά, πριν το Πάσχα, προανήγγειλε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε την απελευθέρωση των ναύλων για τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς Κυκλάδες, Χίο, Μυτιλήνη και Ηράκλειο.

Εξαιρούνται τα δρομολόγια της άγονης γραμμής για τα οποία θα ισχύσουν οι εξαετείς συμβάσεις με τους ακτοπλόους. Κριτήρια ακόμη θα είναι ο ανταγωνισμός στις γραμμές που θα πρέπει να εξυπηρετούνται από 2-3 πλοία και το μεταφορικό έργο της κάθε γραμμής που θα καθοριστεί γύρω στις 250.000 επιβάτες.

Το υπουργείο αναμένει ο ανταγωνισμός να μειώσει τις τιμές των ναύλων και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Μάλιστα, ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι τιμές των ναύλων θα καθηλωθούν ή και θα μειωθούν από τον ανταγωνισμό, μολονότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές.

Η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας στο λιμάνι του Πειραιά θα ισχύσει πριν από το Πάσχα, προκειμένου την εορταστική περίοδο να υπάρξει το πρώτο κρίσιμο τεστ σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των ναύλων και το καλοκαίρι.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε κύριες ακτοπλοϊκές γραμμές της χώρας, καθώς οι εταιρείες δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη ενδιαφέρον για τις γραμμές αυτές. Για το λόγο αυτό είπε θα απευθυνθεί σε ξένες ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να εκδηλώσουν αυτές ενδιαφέρον για τις εν λόγω γραμμές.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα καμία ξένη εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το αν θα καταργηθεί το όριο ηλικίας των 35 ετών για την απόσυρση των πλοίων της ακτοπλοΐας, ο υπουργός είπε ότι δεν θα καταργηθεί και ότι εκ των πραγμάτων τα πλοία αυτής της ηλικίας δεν μπορούν να έχουν τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί.

Ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Π.Λαφαζάνης,αντέδρασε επισημαίνοντας: «Η γενική απελευθέρωση των ναύλων στην ακτοπλοΐα, που ανακοίνωσε οΜ.Κεφαλογιάννης, αποτελεί ένα μεγάλο δώρο της κυβέρνησης στους εφοπλιστές, που θα έχει ως συνέπεια να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους σε βάρος του επιβατικού κοινού και της οικονομίας των νησιών μας, μιας και η απελευθέρωση αυτή θα τινάξει σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη τα κόμιστρα και τα εισιτήρια για επιβάτες και φορτηγά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο