Ακύρωση των προανακριτικών απολογιών ζητούν οι κατηγορούμενοι στη δίκη της 17Ν
Με δηλώσεις μερίδας κατηγορουμένων και τοποθετήσεις συνηγόρων υπεράσπισης επί της ένστασης για ακύρωση των προανακριτικών απολογιών συνεχίστηκε -μετά την τριήμερη διακοπή- η διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη 17Ν.
53
Με δηλώσεις μερίδας κατηγορουμένων και τοποθετήσεις συνηγόρων υπεράσπισης επί της ένστασης για ακύρωση των προανακριτικών απολογιών συνεχίστηκε την Παρασκευή -μετά την τριήμερη διακοπή, λόγω κακοκαιρίας- η διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη 17Ν.
Με την έναρξη της 18ης κατά σειρά συνεδρίασης, ο κατηγορούμενος Κώστας Καρατσώλης αποκάλεσε προϊόν κατασκευής την προανακριτική του απολογία, προκειμένου -όπως είπε- να ενισχυθεί το σενάριο της αντιτρομοκρατικής και έκανε λόγω για απειλές.
Σε δήλωσή του, την οποία ανέγνωσε ο αδελφός του Χριστόδουλος, ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι του απέσπασαν λόγια στον «Ευαγγελισμό», αλλά στην κατάσταση στην οποία βρισκόνταν δεν επιτρέπει -όπως ανέφερε- σε κανέναν να αξιολογήσει τι είναι αλήθεια και τι όχι. Χαρακτήρισε ανιερές τις μεθόδους υπό τις οποίες έγινε η ανάκριση του, επισημαίνοντας ότι έγινε χορήγηση ψυχοτρόπων ουσιών και άσκηση ψυχολογικής βίας με εικονικές εκτελέσεις.
Ο Σάββας Ξηρός κάλεσε το δικαστήριο να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα των βασανιστηρίων να μην τους δώσει -όπως τονίζει- νομιμοφανή μανδύα.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός αναφερόμενος στην προανακριτική απολογία του αδελφού του, Σάββα, έκανε λόγο για παραλήρημα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου, ενώ σε ότι αφορά και την δική του απολογία την αποκάλεσε επίσης κατασκευασμένη.
Ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού, Γ.Γκουντούνας, στην αγόρευση του έκανε λογο για κείμενα που κλήθηκε να υπογράψει ο εντολέας του χωρίς να συμβάλει στη διαμόρφωση του περιεχομένου τους. «Δεν είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης του αλλά έντονης ψυχολογικής βίας και απειλών που του ασκήθηκαν σε συνδυασμό ψυχοτρόπων ουσιών για να καμφθεί η όποια αντίσταση του» σημείωσε ο κ. Γκουντούνας.
Ο Βασίλης Τζωρτζάτος επανέλαβε ότι υπέστη βασανιστήρια από την Αντιτρομοκρατική και δέχθηκε απειλές, προκειμένου να υπογράψει «τα χαρτιά».
Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί για το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να εξετασθεί αυτοτελώς η ένσταση για τα όσα έγιναν στον «Ευαγγελισμό» το διάστημα νοσηλείας του Σάββα Ξηρού, προκειμένου να γίνει χρήση αποδεικτικών μέσων ακόμη και κλήτευση μαρτύρων.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2026 – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
- Απεργία στον κλάδο Τροφίμων – Ποτών και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για το εργατικό δυστύχημα στη Βιολάντα
- Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για το leisure crafting» – Και ίσως σου αλλάξει τη ζωή
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Επίσκεψη Δένδια στην Ουάσιγκτον: Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Γ’)
- Συνταγή: Παπαρδέλες με λαχανικά
- ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/finn-h-o4F7IzxjGZ4-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442