Επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες και τοπικές χιονοπτώσεις. Νιφάδες στο κέντρο της Αθήνας, χιόνι σε Πάρνηθα, Πεντέλη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με αλυσίδες η κίνηση σε αρκετές περιοχές.
Επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις βοριάδες, κυρίως στα ανατολικά, και τοπικές χιονοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού της Δευτέρας.
Το βράδυ της Δευτέρας έκαναν την εμφάνισή τους οι νιφάδες και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ από νωρίς το έχει «στρώσει» στα βόρεια προάστια.
Η Τροχαία αναγκάστηκε να απαγορεύσει την κίνηση των φορτηγών από τις 00.30 τα ξημερώματα της Τρίτης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από τη γέφυρα Καλυφάκη από την Κηφισιά και πάνω, λόγω πυκνής χιονόπτωσης.
Στο κέντρο της Αθήνας δε, διακόπηκε η κυκλοφορία στην ανωφέρεια του Λυκαβηττού, από το ύψος της οδού Σαρανταπήχου.
Από το πρωί χιόνιζε στην Πάρνηθα και την Πεντέλη. Στην Πάρνηθα, τα οχήματα που κινούνται από το τελεφερίκ και πάνω χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την Παλαιά Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο και Νέα Μάκρη και από το Διόνυσο προς Πεντέλη.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στους δρόμους από Βαρυμπόμπη προς Αγιο Μερκούριο, από Αγία Τριάδα προς Ιπποκράτειο, Πολιτεία και στην Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Θηβών μετά τη διασταύρωση Βιλίων.
Λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Καπανδρίτι με τον Αγιο Στέφανο, οδηγός νταλίκας έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο ανατράπηκε, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τη ζωή του.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου και βρίσκεται σε βαθμιαία πτώση από το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και από το βράδυ στα ανατολικά έως πολύ θυελλώδεις.
Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες. Από το μεσημέρι ματαιώθηκαν πτήσεις από Αθήνα για Κοζάνη, Καστοριά και Ιωάννινα, καθώς και το τοπικό δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο, εξαιτίας των συνεχών χιονοπτώσεων και της ολισθηρότητας των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης. Επίσης, ματαιώθηκαν οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης στο αεροδρόμιο της Τουρκίας.
Τα πλοία με προορισμό τη Χίο, τη Λέσβο, την Aνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας λόγω των ισχυρών ανέμων. Το Λιμενικό Σώμα εφιστά την προσοχή και ζητεί από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές να ενημερώνονται πλήρως για τις καιρικές μεταβολές όλα τα πλοία, που ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες, καθώς και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.
Λόγω των θυελλωδών ανέμων, μικροδιακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν στο Μαρκόπουλο.
Στη Θεσσαλονίκη, η διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου έκλεισε από τη χιονόπτωση το πρωί. Τις πρώτες πρωινές ώρες πρόβλημα παγετού παρουσιάστηκε στο δρόμο από το Ασβεστοχώρι προς το Χορτιάτη, ενώ ειδικά συνεργεία προχώρησαν στη ρίψη άλατος στο οδόστρωμα. Πυκνό χιόνι έπεσε στο Σοχό Λαγκαδά και σε άλλες ορεινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Στο νομό Θεσσαλονίκης, αλυσίδες χρειάζονται προς τα χωριά Λιβάδι και Πετροκέρασα.
Από τις 11 το πρωί χιόνι έπεσε και στο κέντρο της πόλης, ενώ πιο έντονη είναι η χιονόπτωση στην Ανω Πόλη, στη Νεάπολη και κατά μήκος της περιφερειακής οδού, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Η θερμοκρασία στη συμπρωτεύουσα θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου.
Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει προβλήματα από την κακοκαιρία, δήλωσε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κάλεσε και τους πολίτες να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω των χιονοπτώσεων, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Μακεδονίας.
Λόγω της κακοκαιρίας, τριπλή καραμπόλα αυτοκινήτων σημειώθηκε στα Τέμπη, με αποτέλεσμα να κλείσει η εθνική οδός για αρκετή ώρα.
Αλυσίδες απαιτούνται στο δρόμο Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, Φλώρινας μέσω Βιτσίου, αλλά και στο δρόμο Φλώρινας-Αμυνταίου. Στο νομό Ημαθίας, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης μέσω Καστανιάς. Στην Πιερία, με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση προς την Ελασσόνα και τα χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές του Ολύμπου, όπως και στο οδικό δίκτυο της ορεινής Χαλκιδικής, καθώς και σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο των νομών Κοζάνης και Γρεβενών.
Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα Ελατοχωρίου, Σελίου και Τριών – Πέντε Πηγαδιών, καθώς επίσης και στους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους Θεσσαλονίκης – Αρναίας (μέσω Χολομώντα), Παλιοχωρίου – Μεγάλης Παναγιάς και Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις και με τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στα ανατολικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους -5 έως τους 3 βαθμούς Κελσίου.
Ειδικότερα, στα Ιωάννινα, κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη όλα τα σχολεία. Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχει παγετός, ενώ στον υπόλοιπο νομό μαίνεται η χιονοθύελλα και οι θερμοκρασίες είναι πολικές. Στην περιοχή της Κατάρας το θερμόμετρο δείχνει -7 βαθμούς Κελσίου και η συγκοινωνία σε αυτό το ορεινό τμήμα του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων-Τρικάλων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Το ίδιο και στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Γρεβενών-Εγνατίας Οδού στην περιοχή της Μηλιάς. Στην πόλη των Ιωαννίνων η θερμοκρασία κατέβηκε στους -1 έως -2 βαθμούς Κελσίου.
Στο μεταξύ λόγω των σφοδρών ανέμων, έκλεισε από τις 2 το μεσημέρι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και δεν εκτελέστηκε η μεσημεριανή πτήση της Aegean Airlines. Αν συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, καμιά πτήση δεν θα γίνει μέχρι το πρωί της Τρίτης.
Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις και τοπικές βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα νοτιοδυτικά. Καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους -3 έως τους 9 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αχαΐα τα σημαντικότερα προβλήματα παρατηρούνται από το πρωί κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας. Λόγω των χιονοπτώσεων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Λεοντίου – Δεμεστίχων και Χαλανδρίτσας – Ρακίτας, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση στους δρόμους Πούντα – Καλάβρυτα, Μαμουσιά – Δουμενά – Μέγα Σπήλαιο, Αιγείρα – Μοναστήρι – Περιθώρι – Εξοχή και Ακράτα – Ζαρούχλα στο ύψος της Βαλιμής.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Αργότερα θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις, με τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια και στα νότια βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί που μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς και στα νότια από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή πτώση το βράδυ.
Η κακοκαιρία αναμένεται να διατηρηθεί για τουλάχιστον ακόμη δύο ημέρες.