Ενστάσεις εγείρει η επαναδιατύπωση του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Ερωτήματα και ενστάσεις εγείρει η «διορθωμένη» διάταξη στο νόμο για το ξέπλυμα βρώμικού χρήματος. Νομικοί σημειώνουν ότι ο νόμος δημιουργεί σοβαρότερο ζήτημα, δεδομένου ότι στέλνει ακόμα και μικροοφειλέτες του Δημοσίου στα εφετεία κακουργημάτων.
Ερωτήματα και ενστάσεις εγείρει η «διορθωμένη» διάταξη στο νόμο για το ξέπλυμα βρώμικού χρήματος, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή. Νομικοί σημειώνουν ότι ο νόμος δημιουργεί σοβαρότερο ζήτημα, δεδομένου ότι στέλνει ακόμα και μικροοφειλέτες του Δημοσίου στα εφετεία κακουργημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι με την αλλαγή που επήλθε στο νόμο θα συνεχιστούν κανονικά οι διώξεις για το παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ δεν θα παραγραφεί η υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται το δικηγορικό γραφείο του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου.
Συγκεκριμένα, περιορίζονται τα πλημμελήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή έως ένα έτος, τα οποία συμπαρασύρουν και το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Τετάρτης, για να επέλθει η συμφωνία προηγήθηκαν έντονες και πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Ο αρμόδιος υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας συμφώνησε με τα υπόλοιπα κόμματα να υπάρξει διάλογος μετά την ψήφιση του νόμου, σε διαφορετική περίπτωση η Αντιπολίτευση απειλούσε να μην δεχθεί τις αλλαγές.
Σύμφωνα με κορυφαίους νομικούς που επικαλούνται Τα Νέα της Τετάρτης, η «διόρθωση» στέλνει ακόμα και μικροοφειλέτες του Δημοσίου στα εφετεία κακουργημάτων.
Οι ίδιοι νομικοί εξηγούν: Προκειμένου να εξακολουθήσει να έχει κακουργηματικό χαρακτήρα το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που βαρύνει τους εμπλεκόμενους στο παραδικαστικό κύκλωμα, διευκρινίζεται πως η δωροδοκία, όπως και όλα τα πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινή ανώτερη του ενός έτους δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα τα αδικήματα που συμπαρασύρουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μετατρέποντάς την από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Όλα τα αδικήματα, ωστόσο, που είναι δυνατόν να συνδεθούν με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων, όπως η φοροδιαφυγή, η οφειλή ΦΠΑ, τιμωρούνται με ποινές που υπερβαίνουν το ένα έτος.
Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θα αντιμετωπίζουν παράλληλα με το βασικό πλημμέλημα και το κακούργημα του ξεπλύματος χρήματος.
Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας επισήμανε τον κίνδυνο να καθήσουν στο εδώλιο των δικαστηρίων κακουργημάτων χιλιάδες Έλληνες πολίτες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία. Ο ΔΣΑ αποφάσισε μάλιστα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.