Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με νέα πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ αναμένεται να επανέλθει ο Μ.Νίμιτς

Με νέα πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ αναμένεται να επανέλθει ο Μ.Νίμιτς

Με μια ακόμα πρόταση -την τρίτη και κατά πάσα πιθανότητα τελευταία- αναμένεται να επανέλθει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Μίμιτς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα προτείνει το συνταγματικό όνομα της χώρας στα σερβικά: «Republicae Makedonja».

30

Με μια ακόμα πρόταση -την τρίτη και κατά πάσα πιθανότητα τελευταία- αναμένεται να επανέλθει σε Αθήνα και Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ Μάθιου Μίμιτς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα προτείνει το συνταγματικό όνομα της χώρας στα σερβικά: «Republicae Makedonja».

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Πέμπτης, ο κ. Νίμιτς αποφάσισε να προτείνει ως τελική πρότασή του για το ζήτημα αυτό την ονομασία της γειτονικής χώρας στα σερβικά, έχοντας εξασφαλίσει από κάποιες πρώτες βολιδοσκοπήσεις στις δύο κυβερνήσεις ότι τουλάχιστον αυτή η πρόταση δεν θα απορριφθεί εξ αρχής από καμία πλευρά.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτάχυνση των εξελίξεων έπαιξε η χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Όλι Ρεν με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα εξέφραζαν την εκτίμηση ότι, εφόσον η τρίτη πρόταση του κ. Νίμιτς απευθυνθεί στην Ελλάδα με αυτή τη μορφή, η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης για την αποδοχή ή την απόρριψή της αλλά πιθανότατα θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή στη Ρόδο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα συναντηθεί με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα, στο περιθώριο της διαβαλκανικής διάσκεψης.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος τόνισε ότι ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 προβλέπει ότι διατηρείται στο ακέραιο το δικαίωμα της χώρας μας να μην συμφωνήσει στην ένταξη της γείτονος σε διεθνείς οργανισμούς, με οποιαδήποτε ονομασία εκτός από ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, ο οποίος -υπενθυμίζεται- δεν είχε αποκλείσει αυτή την εκδοχή.

Όσο για το αν θα συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι ισχύει ό,τι έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Τέλος, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει θέση στο θέμα της ΠΓΔΜ και ότι πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ υπάρχει και η δέσμευση από την ενδιάμεση συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ, τόνισε: «Στηρίζουμε τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ, υπό τον αυστηρό όμως όρο ότι θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση και θα προσχωρήσει στη λογική μιας κοινώς αποδεκτής λύσης».

«Διαφορετικά» προσέθεσε, «προσδιορίζουμε μια βαθιά κόκκινη γραμμή, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να μην υπερβούμε. Στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας των Σκοπίων με την ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα, δόκιμο θεσμικό όπλο, απ το οποίο η Ελλάδα δεν παραιτείται».

«Ελπίζουμε και προσπαθούμε, ώστε το επόμενο διάστημα η γειτονική χώρα να επιδείξει, όπως έπραξε ήδη η Ελλάδα, διαλλακτικότητα και καλή διάθεση εμπράκτως, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί και να δρομολογηθεί μια νέα εποχή σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή» τόνισε.

Ο υφυπουργός επέκρινε επίσης την πολιτικη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «μετά από μια μακρόχρονη περίοδο αδράνειας και αδιεξόδων κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, οδηγηθήκαμε σε 100 περίπου μονομερείς αναγνωρίσεις, στις οποίες η αντίδραση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπήρξε έως ανύπαρκτη».



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο