Σχηματισμός νέας κυβέρνησης στο Λίβανο με συμμετοχή της Χεζμπολάχ
Η πρώτη κυβέρνηση μετά την 29χρονη κατοχή της χώρας από τη Συρία ανακοινώθηκε την Τρίτη στο Λίβανο. Συμμετέχει για πρώτη φορά μέλος της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Έτσι, δόθηκε τέλος σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας πέντε μηνών.
31
Η πρώτη κυβέρνηση μετά την 29χρονη κατοχή της χώρας από τη Συρία ανακοινώθηκε την Τρίτη στο Λίβανο. Συμμετέχει για πρώτη φορά μέλος της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Έτσι, δόθηκε τέλος σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας πέντε μηνών.
Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 24 υπουργούς και σε αυτή κυριαρχούν οι αντι-συριακές τάσεις. Δεν εκπροσωπούνται πάντως οι Χριστιανοί Μαρονίτες της ομάδας που στήριζε τον πρώην στρατηγό, Μισέλ Αούν, ο οποίος επέστρεψε στο Λίβανο μετά από 14 χρόνια εξορίας στη Γαλλία.
Ο Αούν επιθυμούσε να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο όμως πήρε ο Τσαρλς Ρισκ, σύμμαχος του προέδρου της χώρας Εμίλ Λαχούντ.
Στην κυβέρνηση μετέχει επίσης για πρώτη φορά μέλος της οργάνωσης Χεζμπολάχ, την οποία η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατική. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Φνάις, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Ενέργειας.
Το κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο σιίτης Φαουζί Σαλούχ, διπλωμάτης καριέρας τα τελευταία 30 χρόνια. Χαρακτηρίζεται μετριοπαθής και στηρίζεται από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Λιοσίων: Ξεκινά προσπάθεια αφύπνισης της 16χρονης – Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την τρελή πορεία της μηχανής
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ
- Mabu: Μια απλή άσκηση που κάνει τη διαφορά
- Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για 300.000 δικαιούχους – Τα κριτήρια
- Εμπόδιο στη συνέχιση των συνομιλιών η στάση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν – Στο Πακιστάν αναμένεται σήμερα ο Βανς
- Συνταγή: Μουσακάς χωρίς κιμά
- Φραντσέσκα Αλμπανέζε: Το Ισραήλ θα έπρεπε να αποκλειστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442