Βαθιά θλίψη και οργή κατά των ΗΠΑ στην κηδεία του Ιταλού πράκτορα Νικόλα Καλιπάρι
Παρουσία της ιταλικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας κηδεύτηκε στη Ρώμη ο πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών Νικόλα Καλιπάρι, ο οποίος έχασε τη ζωή του από αμερικανικά πυρά στη δυτική Βαγδάτη συνοδεύοντας προς το αεροδρόμιο την απελευθερωθείσα Τζ.Σγκρένα.
51
Παρουσία της ιταλικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας κηδεύτηκε τη Δευτέρα στη Ρώμη ο πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών Νικόλα Καλιπάρι, ο οποίος έχασε τη ζωή του από αμερικανικά πυρά στη δυτική Βαγδάτη συνοδεύοντας προς το αεροδρόμιο την απελευθερωθείσα δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα.
Η σορός του Νικόλα Καλιπάρι είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αποτίουν φόρο τιμής στον μυστικό πράκτορα που τιμήθηκε από την πολιτεία με το ανώτατο μετάλλιο ανδρείας.
Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι των κομμάτων και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας. Η κηδεία πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη.
Ο Ιταλός πράκτορας προστάτευσε με το σώμα του την Τζουλιάνα Σγκρένα όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ -υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες- εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε η δημοσιογράφος, ο Καλιπάρι και δύο ακόμη πράκτορες. Το αυτοκίνητο προσέγγιζε σημείο ελέγχου στη δυτική Βαγδάτη με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο.
Από τα αμερικανικά πυρά έχασε ακαριαία τη ζωή του ο Ιταλός πράκτορας, ενώ τραυματίστηκε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Manifesto και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο.
Ο Λευκός Οίκος δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση ενδελεχους έρευνας προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια του περιστατικού, όμως η ιταλική κοινή γνώμη παραμένει εξαγριωμένη για το θάνατο του Νικόλα Καλιπάρι και τον τραυματισμό της Τζουλιάνα Σγκρένα.
«Πρόκειται για ένα φρικτό ατύχημα για το οποίο ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε προσωπικά στον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να εκφάσει τα συλλυπητήριά του, αλλά και να τον διαβεβαιώσει ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου στο CNN.
«Σε μία εμπόλεμη ζώνη, ιδιαίτερα στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο γίνονται πολλές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και αοι αποφάσεις λαμβάνονται σε δέκατα του δευτερολέπτου, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν» επισήμανε ο Νταν Μπάρτλετ.
Η Ιταλίδα δημοσιογράφος δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί πως οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν κατά λάθος πυρ εναντίον του αυτοκινήτου, εντούτοις οι πρώτες ανακρίσεις δεν ενισχύουν αυτή την υπόθεση. «Όλος κόσμος γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων» ανέφερε η δημοσιογράφος την Κυριακή.
Κατά πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, η κυβερνηση Μπερλουσκόνι φέρεται να κατέβαλε στους απαγωγείς λύτρα ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σήμερα κρίνεται εάν η κυβερνητική παράταξη έχει έστω και επίφαση σεβασμού τους θεσμούς
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους Δελφούς ο Ανδρουλάκης πάει Κάραβελ – Η συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και οι νέες ισορροπίες
- Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 12 η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Συναγερμός στο Μαξίμου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
- Συνετρίβη μεταγωγικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Τουρκία
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442