Στο ύψος των 1,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις των δανειοληπτών
«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Τράπεζα της Ελλάδος η υπερχρέωση των νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, μετά τη γνωστοποίηση νέων στοιχείων από τις εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με τα οποία το 8% των δανείων δεν εξυπηρετείται.
88
«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Τράπεζα της Ελλάδος η υπερχρέωση των νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, μετά τη γνωστοποίηση νέων στοιχείων από τις εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με τα οποία το 8% των δανείων δεν εξυπηρετείται.
Νεώτερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος ανεβάζουν το ποσό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων στο1,3 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4%, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας η οποία θεωρεί επιβεβλημένη πια τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα ηΤτΕ μελετά το ενδεχόμενοπροώθησης ρυθμίσεων που θα περιορίσουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης, μέσω τηςεπιβολής υψηλότερων προβλέψεων για κάλυψη έναντι πιστωτικών κινδύνων από την εν λόγω κατηγορία δανείων για τις εμπορικές τράπεζες.
Θα υποχρεωθούν δηλαδή να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια για τις πιθανές επισφάλειες, με αποτέλεσμα είτε να αυξήσουν τα επιτόκια, είτε να γίνουν πιο αυστηρές και πιο επιλεκτικές απέναντι στους υποψήφιους δανειολήπτες.
Πέραν όμως της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ανησυχία προκαλεί στην Κεντρική Τράπεζα η ανάπτυξη μηχανισμών παράκαμψης του «Τειρεσία». Oι εφημερίδες μικρών αγγελιών κατακλύζονται τελευταίως από μηνύματα επιτηδείων οι οποίοι υπόσχονται διαμεσολάβηση τόσο για λήψη καταναλωτικών δανείων αυθημερόν όσο και για τη διαγραφή δυσμενών στοιχείων, προφανώς επ΄ αμοιβή ή με προμήθεια επί του δανείου.
Η φάμπρικα καταστρατήγησης του «Τειρεσία», που αποδίδεται στη μετεξέλιξη τοκογλυφικών κυκλωμάτων, απασχολεί ιδιαιτέρως τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ν.Γκαργκάνα και θα κινηθεί εναντίον των μηχανισμών αυτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξανά στους δρόμους οι αγρότες – Με τρακτέρ και αγροτικά ΙΧ στην Ε-65
- Αποκαλύψεις Ντεσάμπ για τους Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Ολίσε στα αποδυτήρια
- Φέτα: Η διαμάχη για τα Π.Ο.Π. προϊόντα επιδεινώνει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ευρώπη
- Greek 2026 Summer Tourism Season Off to Strong Start, Early Bookings Surge
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
- Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση χωριών βόρεια του ποταμού Λιτάνι – Καταγγελίες για εθνοκάθαρση στον Λίβανο
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442