Εντολή για φορολογικό «σαφάρι» σε μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες
Εντολή για διενέργεια σαρωτικών ελέγχων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα λάβουν από το υπ. Οικονομικών έφοροι και ελεγκτές σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα προωθείται η ηλεκτρονική on line σύνδεση των υπολογιστών των ΔΟΥ με το υπουργείο.
Εντολή για διενέργεια σαρωτικών ελέγχων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα λάβουν την Πέμπτη από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έφοροι και ελεγκτές σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από «Το Βήμα», ο υφυπουργός Oικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας θα θέσει στόχους για κάθε εφορία και ελεγκτικό κέντρο χωριστά και κάθε επικεφαλής ΔOΥ ή Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου θα παρακολουθείται για το ελεγκτικό του έργο σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ετοιμάζει ειδική εφαρμογή κατά την οποία οι κεντρικοί υπολογιστές όλων των Εφοριών θα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και τα αποτέλεσμα των ελέγχων που θα καταγράφονται σε καθημερινή βάση θα γνωστοποιούνται στον προσωπικό υπολογιστή του Γ. Αλογοσκούφη και του Αδ. Ρεγκούζα προκειμένου να έχουν γνώση της κατάστασης σε πραγματικούς χρόνους
Σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο κ. Ρεγκούζας επεσήμανε ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν το 2004 σε σχέση με το 2005 κατά 5,5%, έναντι του αναθεωρημένου, τον περασμένο Oκτώβριο, στόχου 8,5%. Ωστόσο τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν με ρυθμό 6,5%, τα τελωνειακά με ρυθμό 6,7% και ο ΦΠΑ με ρυθμό υψηλότερο του 10%.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο εφετινός προϋπολογισμός προκειμένου να εκτελεστεί ομαλά στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον φόροι σε σχέση με εφέτος περίπου 3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα για το 2005 προβλέπεται τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να ανέλθουν σε 43.710 εκατ. ευρώ έναντι 40.700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν εφέτος. Δηλαδή προβλέπεται αύξηση κατά 7,4% έναντι των αντίστοιχων εσόδων του έτους 2004.
Oπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών, αν δεν αποδώσει εφέτος τα μέγιστα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, ο στόχος των εσόδων δεν πρόκειται να επιτευχθεί.
Παράλληλα σημαντικό ρόλο στην είσπραξη των εσόδων αναμένεται να διαδραματίσει το ΣΔOΕ, το οποίο το επόμενο διάστημα αναμένεται να αλλάξει μορφή και ονομασία (θα λέγεται Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων), καθώς δρομολογείται η σύνταξη και η υπογραφή των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων για τη σύστασή του.
O αντικαταστάτης του ΣΔOΕ θα έχει νέες διευρυμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων θα είναι ακόμη και η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις έκνομων συναλλαγών.
Oι υπάλληλοι της νέας υπηρεσίας στις περισσότερες περιπτώσεις θα κυκλοφορούν ένστολοι, ώστε να είναι διακριτοί από τους πολίτες για να καταφεύγουν σε αυτούς αν διαπιστώνουν κάποια φορολογική παρατυπία.