Οι πρώτες ανατιμήσεις του 2005 – Αυξήσεις άνω του 3% σε βασικά προϊόντα
«Ποδαρικό» με ανατιμήσεις, στην πλειονότητά τους μεγαλύτερες του πληθωρισμού, κάνει το 2005 στους καταναλωτές. Το 67,9% των προϊόντων αυξάνεται πάνω από 3% και υπάρχουν μάλιστα 73 κατηγορίες προϊόντων που ανατιμώνται πάνω από 6%.
27
«Ποδαρικό» με ανατιμήσεις, στην πλειονότητά τους μεγαλύτερες του πληθωρισμού, κάνει το 2005 στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Παπαθανασίου και προέρχονται από την επεξεργασία των τιμοκαταλόγων που οι βιομηχανικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις γνωστοποίησαν στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου για το 2005, το 67,9% των προϊόντων αυξάνεται πάνω από 3% -υπάρχουν μάλιστα 73 κατηγορίες προϊόντων που ανατιμώνται πάνω από 6%- και μόλις το 32,1% θα εμφανίσει αυξήσεις μικρότερες από 3%.
Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης διατείνεται ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από το 2004, όταν οκτώ στα δέκα προϊόντα ανατιμήθηκαν πάνω από 3%, το γεγονός ότι οι τιμές της συντριπτικής πλειονότητας των προϊόντων αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο του τρέχοντος πληθωρισμού καθιστά εμφανές το πρόβλημα της ακρίβειας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το εισόδημα των νοικοκυριών πιέζεται ασφυκτικά.
Αυξήσεις
Στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τιμοκαταλόγων που οι βιομηχανικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες διευθύνσεις του, έτσι ώστε να αποκρυπτογραφηθεί πλήρως και να γίνει σαφής η κατάσταση όπως πρόκειται να διαμορφωθεί εντός των προσεχών ημερών στην αγορά.
Πηγές ωστόσο της αγοράς μιλώντας προς Το Βήμα έλεγαν ότι στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου -δεδομένου ότι η γνωστοποίηση είναι υποχρεωτική 30 ημέρες πριν από την ανατίμηση ενός προϊόντος- γνωστοποιήθηκαν οι εξής ανατιμήσεις:
* Από 3% ως και 5% στα πλαστικά είδη, τυροκομικά, σοκολάτες, ροφήματα, καφέδες, μπαταρίες, πατατάκια, κρουασάν, κρασιά -υπάρχει και η περίπτωση οινοποιίας, όπως είπε τη Δευτέρα ο κ. Παπαθανασίου, που έχει μειώσει τις τιμές της, αλλά πρόκειται για εξαίρεση-, αλάτι, καλλυντικά, καθαριστικά είδη, δημητριακά, σακούλες απορριμμάτων, κονσέρβες τόνου, γκαζάκια, αλίπαστα, ειδικά καθαριστικά, κέτσαπ, μαγιονέζα, μανιτάρια, αλλαντικά, ξίδι, κοτόπουλα, καραμέλες.
* Από 3% ως και 8% των χαρτικών ειδών.
* Από 10% ως και 13% των οσπρίων. Από 5% ως και 7% των κονσερβών ψαριού και άλλων θαλασσινών.
* Από 8% ως και 11% των αποξηραμένων φρούτων και 5% των αλκοολούχων ποτών.
* Από 3% ως και 6% των κίτρινων τυριών.
* Από 3% ως και 5% των κονσερβών λαχανικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξανά στους δρόμους οι αγρότες – Με τρακτέρ και αγροτικά ΙΧ στην Ε-65
- Αποκαλύψεις Ντεσάμπ για τους Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Ολίσε στα αποδυτήρια
- Φέτα: Η διαμάχη για τα Π.Ο.Π. προϊόντα επιδεινώνει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ευρώπη
- Greek 2026 Summer Tourism Season Off to Strong Start, Early Bookings Surge
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
- Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση χωριών βόρεια του ποταμού Λιτάνι – Καταγγελίες για εθνοκάθαρση στον Λίβανο
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442