Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Καταψηφίζει» τον προϋπολογισμό του 2005 η ΕΕ – Μάχη για να αποφευχθεί η επιτήρηση

«Καταψηφίζει» τον προϋπολογισμό του 2005 η ΕΕ – Μάχη για να αποφευχθεί η επιτήρηση

Η Κομισιόν θα κλιμακώσει, την Τετάρτη, τις πιέσεις της προς την Ελλάδα προκειμένου να την επαναφέρει στην οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, καθώς διαπιστώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος είναι ανεπαρκή.

27

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κλιμακώσει, την Τετάρτη, τις πιέσεις της προς την Ελλάδα προκειμένου να την επαναφέρει στην οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, καθώς διαπιστώνει ότι τα μέτρα που δεσμεύτηκε τον Σεπτέμβριο ότι θα λάβει η ελληνική πλευρά για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι ανεπαρκή.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η Κομισιόν θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιβάλουν στην Ελλάδα τα μέτρα που προβλέπονται από το άρθρο 104, παράγραφοι 8 και 9, της Συνθήκης. Στην πράξη αυτό σημαίνει τα εξής:

Πρώτον, ότι την Τετάρτη θα ανάψει η Επιτροπή το πράσινο φως για την κλιμάκωση από το Συμβούλιο των πιέσεων προς την Ελλάδα.

Δεύτερον, ενώ με βάση τα όσα ίσχυσαν ως σήμερα ανήκε στην Ελλάδα η ευθύνη του προσδιορισμού των οικονομικών μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, στο μέλλον την ευθύνη αυτή θα την έχει η πλειονότητα των κρατών της ζώνης του ευρώ, τα οποία θα αποφασίζουν τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα και στη συνέχεια θα της τα ανακοινώνουν.

Oυσιαστικά με τη διαδικασία αυτή η Ελλάδα περνάει από το στάδιο της εποπτείας των οικονομικών της που ίσχυε ως σήμερα στο στάδιο του απολύτου ελέγχου της οικονομικής πολιτικής της. Με βάση την κοινοτική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει όταν την άνοιξη του 2004 διαπιστώθηκε πως εμφανίζει υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται ότι τότε αποφασίστηκε να ισχύσουν για την Ελλάδα τα όσα αναφέρει το άρθρο 104, παράγραφος 7. Αύριο, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών να εφαρμόσουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τα όσα αναφέρει το άρθρο 104, παράγραφος 8, έχοντας φυσικά ως τελικό στόχο την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς οικονομικού ελέγχου που ορίζει η παράγραφος 9 του άρθρου 104.

Σημειώνεται ότι το «πέρασμα» από το άρθρο 104, παράγραφος 8, είναι περισσότερο μια τυπική διαδικασία της οποίας τα ουσιαστικά αποτελέσματα θα προέλθουν από την υπαγωγή στην παράγραφο 9. Μετά την απόφαση της Επιτροπής το Συμβούλιο των Υπουργών θα κληθεί τον Ιανουάριο να την επικυρώσει και στη συνέχεια, το πολύ σε ένα μήνα, θα επανέλθει η Επιτροπή προτείνοντας την κλιμάκωση των πιέσεων και την υπαγωγή στο άρθρο 104, παράγραφος 9.

Ύστερα και από αυτή τη δεύτερη σύσταση της Επιτροπής θα κληθεί το Συμβούλιο των Υπουργών του ευρώ να αποφασίσει ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή τη μείωση των ελλειμμάτων του Δημοσίου κάτω από το 3% του ΑΕΠ της. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και με βάση τη διαπίστωση ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα για τη συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% εντός του 2005 δεν είναι επαρκή, η Επιτροπή αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα προθεσμία ως το 2006 προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές ότι η κλιμάκωση των πιέσεων από την ΕΕ και ειδικότερα η υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104, παράγραφος 9, είναι μια εξέλιξη που δεν ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό διότι το άρθρο 104, παράγραφος 9, είναι το αυστηρότερο νομοθετικό μέτρο που μπορεί να λάβει η ΕΕ πριν από την εσχάτη των ποινών, που είναι η επιβολή οικονομικού προστίμου προς τη χώρα που δεν μειώνει τα ελλείμματά της.

Πάντως, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν από τις Βρυξέλλες ότι είναι πιθανόν το Συμβούλιο των Υπουργών της Ζώνης του Ευρώ να «βάλει νερό» στις προτάσεις της Επιτροπής και έτσι να μη γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ η οποία θα τεθεί υπό την αυστηρότερη δυνατή κοινοτική επιτήρηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανόν, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο, αφού προς το παρόν τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποσαφηνίσει πλήρως πώς ακριβώς εννοούν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εν όψει της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο