Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μονόδρομος για την επιβίωση των μικρών ασφαλιστικών εταιρειών οι ανατιμήσεις ασφαλίστρων

Μονόδρομος για την επιβίωση των μικρών ασφαλιστικών εταιρειών οι ανατιμήσεις ασφαλίστρων

«Σωσίβιο» στις αυξήσεις ασφαλίστρων των ΙΧ από 8%-10% θα αναζητήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες οι έλεγχοι του ΥΠΑΝ «έδειξαν» ανεπάρκεια κεφαλαίων και αποθεματικών. Την ίδια πολιτική θα εφαρμόσουν και οι μεγάλες εταιρείες, για επιπλέον κέρδη.

88

«Σωσίβιο» στις αυξήσεις ασφαλίστρων των ΙΧ από 8%- 10% θα αναζητήσουν από το 2005 οι ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης «έδειξαν» ανεπάρκεια κεφαλαίων και αποθεματικών.

Σε μια προσπάθεια να παραμείνουν στην αγορά, οι μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου θα αναγκαστούν να αλλάξουν εμπορική πολιτική, καταργώντας τα φθηνά συμβόλαια που τις καθιστούσαν ανταγωνιστικές στην αγορά αλλά έπλητταν την φερεγγυότητά τους.

Την ίδια πολιτική αναμένεται να εφαρμόσουν και οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Συνεπώς η αύξηση των ασφαλίστρων, αρχής γενομένης από τις ασφαλιστικές εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου, θα κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10%, και αναμένεται να δώσει τον τόνο στην αγορά.

Όσον αφορά τις μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, που συνολικά κατέχουν διψήφιο ποσοστό μεριδίου αγοράς, δεν αποκλείεται να αναγκαστούν από την εξέλιξη του ελέγχου να προχωρήσουν και σε υψηλότερα ποσοστά αυξήσεων, χωρίς ωστόσο και πάλι να πάψουν να είναι φθηνότερες από τις μεγάλες.

Πηγές της αγοράς, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», τόνιζαν ότι η ομάδα των 12 εταιρειών οι οποίες βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι φθηνότερες από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου από 30% ως και 50%.

Βέβαια, η εμπορική πολιτική του «χαμηλού ασφαλίστρου» δεν είναι αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, «ψύχραιμης» επιλογής αυτών των εταιρειών, αλλά αποτελεί λύση ανάγκης, προκειμένου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του κλάδου και να παραμείνουν στην αγορά, έστω και σε βάρος των αποθεματικών και ως εκ τούτου της φερεγγυότητάς τους.

Αυτές οι εταιρείες βασίζουν την παρουσία τους στην αγορά κυρίως από τη συνεργασία τους με ελεύθερους ασφαλιστές ή ασφαλιστικά πρακτορεία, χωρίς να διαθέτουν δικό τους δίκτυο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εξάρτησή τους από τα ελεύθερα δίκτυα είναι πολύ μεγάλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο