Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Ειρηνευτική συμφωνία για τη λήξη της αιματηρής εξέγερσης στη Νατζάφ

Ειρηνευτική συμφωνία για τη λήξη της αιματηρής εξέγερσης στη Νατζάφ

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της αιματηρής εξέγερσης στη Νατζάφ ανακοινώνεται η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με την πολύτιμη παρέμβαση του Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί. Αποχωρεί από το μαυσωλείο ο Στρατός του Μεχντί, αποσύρονται και οι δυνάμεις των ΗΠΑ.

51

Τρεις εβδομάδας μετά την έναρξη της αιματηρής εξέγερσης στη Νατζάφ ανακοινώνεται η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με την πολύτιμη παρέμβαση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί. Αποχωρεί από το μαυσωλείο ο Στρατός του Μεχντί, αποσύρονται και οι δυνάμεις των ΗΠΑ.

Έπειτα από κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί κοντά στην παλαιά πόλη της Νατζάφ, ο σκληροπυρηνικός ηγέτης Μοκτάντα Αλ Σαντρ απεδέχθη όλους τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου που τέθηκε επί τάπητος. Τη σχετική συμφωνία ενέκρινε ακολούθως και η ιρακινή κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της πόλης.

Το ειρηνευτικό σχέδιο περιλαμβάνει την αποχώρηση των μαχητών του Στρατού του Μεχντί από το μαυσωλείο του Ιμάμη Αλι και την παράδοση των όπλων τους. Παράλληλα, θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Νατζάφ προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης η ιρακινή αστυνομία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ιρακινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Κάσεμ διευκρίνισε ότι ο Μοκτάντα Σαντρ θα παραμείνει ελεύθερος, εφόσον αποδέχθηκε τη συμφωνία, και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού θα αποσυρθούν μόλις τους το ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλάουι.

Ανακοίνωσε, τέλος ότι θα συγκροτηθεί συμβούλιο για την ανοικοδόμηση της Νατζάφ, σύμφωνα με την επιθυμία του μεγάλου Αγιατολάχ Σιστάνι.

Εκπρόσωπος του Αλ Σαντρ δήλωσε στο BBC πως μολονότι οι μαχητές είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από το μαυσωλείο και να παραδώσουν τα όπλα τους, δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν πλήρως την ιερή πόλη.

Σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ζητήθηκε επίσης από την ιρακινή κυβέρνηση -η οποία και συμφώνησε- να επιτραπεί η είσοδος στο ιερό τέμενος προς τους δεκάδες εκατοντάδες σιίτες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη για μία μαζική πορεία προς την πόλη.

Η ειρηνευτική συμφωνία έρχεται λίγες ώρες μετά το λουτρό αίματος στο κεντρικό τέμενος της Κούφα. Ένας όλμος ερίφθη στο εσωτερικό και δύο στις πύλες του τεμένους με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκηνές χάους και πανικού, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Οι συγκεντρωθέντες στο τέμενος, οι περισσότεροι υποστηρικτές του Αλ Σαντρ, ετοιμάζονταν να πορευθούν προς τη Νατζάφ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο ιερό τέμενος. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν διεξάγει καμία επιχείρηση στη συγκεκριμένη πόλη το τελευταίο 24ωρο, και ο κυβερνήτης της Κούφα (η οποία βρίσκεται σε απόσταση δέκα χλμ από τη Νατζάφ) απέρριψε οποιαδήποτε ανάμειξη των ιρακινών δυνάμεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies