Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Διορία μίας ημέρας για την εκτέλεση του πρώτου εκ των επτά απαχθέντων οδηγών στο Ιράκ

Διορία μίας ημέρας για την εκτέλεση του πρώτου εκ των επτά απαχθέντων οδηγών στο Ιράκ

Ύστατη διορία έως τις 18:00 (ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή δίνουν οι απαγωγείς επτά οδηγών φορτηγών από την Ινδία, την Κένυα και την Αίγυπτο, απειλώντας μέσω βιντεοταινίας πως στην περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους θα προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση.

51

Ύστατη διορία έως τις 18:00 (ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή δίνουν οι απαγωγείς επτά οδηγών φορτηγών από την Ινδία, την Κένυα και την Αίγυπτο, απειλώντας πως στην περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους θα προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση ομήρου. Η προειδοποίηση έρχεται μέσω βίντεο που παραδόθηκε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι απαγωγείς δεν αναφέρουν ποιον όμηρο προτίθενται να δολοφονήσουν κατά την εκπνοή του τελεσιγράφου, εντούτοις στη βιντεοταινία εμφανίζεται ένας μασκοφόρος να κρατά ένα αυτόματο όπλο M-16 στον κρόταφο ενός Ινδού ομήρου που φορά πορτοκαλί στολή -αντίστοιχη με αυτή που φορούν όσοι τελούν υπό αμερικανική κράτηση, κυρίως στη βάση του Γκουαντάναμο.

«Εάν δεν μας απαντήσει κανείς, θα σφαγιάσουμε έναν εκ των ομήρων έως τις 18:00 [ώρα Ελλάδος] της 30ής Ιουλίου» αναφέρουν οι απαγωγείς. Οι επτά οδηγοί φορτηγών εργάζονται για κουβεϊτιανή εταιρεία, η οποία αναφέρει μεν πως καταβάλλει προσπάθειες για την ασφαλή απελευθέρωσή τους, εντούτοις αρνείται να αποσυρθεί από το Ιράκ.

Της ανακοίνωσης του τελεσιγράφου προηγήθηκε η δολοφονία δύο Πακιστανών ομήρων -εργαζόμενων σε αραβική εταιρεία- από εξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ. Η πακιστανική κυβέρνηση καταδίκασε δριμύματα την εκτέλεσή τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως εξετάζεται η αποστολή στρατού στο πλαίσιο της σαουδαραβικής πρότασης για σύσταση δύναμης αποτελούμενης αποκλειστικά από μουσουλμάνους στρατιώτες.

Υπό το φως της τεταμένης κατάστασης, γνωστοποιήθηκε την Πέμπτη πως η Ουκρανία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Πολωνία για τη μείωση και τελική απόσυρση των στρατευμάτων της από το Ιράκ -την τετάρτη μεγαλύτερη μη αμερικανική μονάδα που στρατοπεδεύει στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, σε πολιτικό επίπεδο αναβάλλεται για τον επόμενο μήνα -με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης την 15η Αυγούστου- η κρίσιμη διάσκεψη για το μέλλον του Ιράκ που επρόκειτο να ανοίξει τις εργασίες της το Σάββατο. Την αναβολή είχε ζητήσει ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως απαιτείται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας ώστε να είναι κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτική.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, 1.000 αντιπρόσωποι θα εκλέξουν ένα 100μελές Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο της ιρακινής προσωρινής κυβέρνησης έως τις άμεσες εκλογές του προσεχούς Ιανουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies