Σφοδρές αντιπαραθέσεις στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνολικά 147 εκπροσώπων των αναπτυσσόμενων και των βιομηχανικών χωρών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη, στο πλαίσιο του ΠΟΕ, για τις αγροτικές επιδοτήσεις και την επιχορήγηση των εξαγωγών.
27
Με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνολικά 147 εκπροσώπων των αναπτυσσόμενων και των βιομηχανικών χωρών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη της Ελβετίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για τον περιορισμό των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα και τη μείωση των δασμών και των επιχορηγήσεων στις εξαγωγές.
Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Ιαπωνία δέχτηκαν σφοδρές επικρίσεις από εκπροσώπους αναπτυσσόμενων χωρών για την πολιτική που ακολουθούν στους τομείς αυτούς.
Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας, Καμάλ Νατ, τόνισε πως η χώρα του δεν είναι πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Όπως είπε, οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων στις οποίες προβαίνει η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, είναι παράνομες σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ και γι αυτό «οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν προτίθενται να πληρώσουν το τίμημα γι αυτές τις παραποιήσεις των διεθνών κανόνων του εμπορίου».
Από την πλευρά του, ο Αργεντίνος διαπραγματευτής Βινσέντε Κιαράντια επικέντρωσε την κριτική του στο εξαγωγικό εμπόριο. Όπως είπε, η σύνοδος δεν πρέπει να επικεντρωθεί τόσο στα αγροτικά αλλά να προσπαθήσει να βρει μια γενικότερη φόρμουλα για την επίλυση του προβλήματος.
Λαμί: «Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται την επιτυχία του ΠΟΕ»
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Πασκάλ Λαμί.
Ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι υπάρχει θετικό κλίμα στις συζητήσεις, αλλά η γεωργία (οι αγροτικές επιδοτήσεις) συνεχίζει να εμποδίζει κάθε πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Σημειώνεται ότι ο Π.Λαμί δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τη γαλλική κυβέρνηση ότι «δίνει πολλά» στις ΗΠΑ, καταθέτοντας στο τραπέζι πρόταση για τη μείωση των επιδοτήσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, την ίδια ώρα που η Ουάσινγκτον δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442