Τα γλυκά τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με όσες ακολουθούν πιο συντηρητικό διαιτολόγιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου συγκριτικά με όσες ακολουθούν πιο συντηρητικό διαιτολόγιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 38.000 γυναίκες, εκ των οποίων οι 174 προσβλήθηκαν από καρκίνο του παχέος εντέρου στο συνολικό διάστημα των οκτώ ετών της έρευνας.
Όπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν ανάλογος της ποσότητας των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες οι οποίοι ανεβάζουν ταχέως τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Μάλιστα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες των εν λόγω τροφίμων, εκείνες που έτρωγαν περισσότερες γλυκές τροφές διέθεταν τριπλάσιο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Τα εν λόγω τρόφιμα επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα της ινσουλίνης αλλά και τους ανάλογους της ινσουλίνης αυξητικούς παράγοντες, φαινόμενα που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Σίγουρα, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να διερευνηθούν σε βάθος οι μηχανισμοί που προκαλούν το φαινόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.