Νέα Υόρκη: Το ρόλο της διατροφής όσον αφορά τις αλλεργίες καταδεικνύει γερμανική μελέτη, βάσει της οποίας η λήψη συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ουσιών και λιπαρών οξέων από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα διάφορα έλαια, ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης πυρετού εκ χόρτου.
Νέα Υόρκη: Το ρόλο της διατροφής όσον αφορά τις αλλεργίες καταδεικνύει γερμανική μελέτη, βάσει της οποίας η λήψη συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ουσιών και λιπαρών οξέων από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα διάφορα έλαια, ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης πυρετού εκ χόρτου.
Όπως τονίζεται στο σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Allergy, η έρευνα αποδεικνύει πως τα άτομα που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες θα πρέπει να δίνουν προσοχή στα φαγητά που καταναλώνουν, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες που αντί να ωφελούν, βλάπτουν τον οργανισμό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 334 άτομα που έπασχαν από πυρετό εκ χόρτου και με άλλα 1.336 που ήταν απολύτως υγιή, σε μια προσπάθεια να σχηματίσουν εικόνα για τις διατροφικές συνήθειές τους και την επίδρασή τους στον οργανισμό.
Κυρίως μελετήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης ω-3 λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά.
Όπως διαπιστώθηκε, ο εφοδιασμός του οργανισμού με τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα και εικοσιπεντανοϊκό οξύ ελάττωνε σημαντικά την πιθανότητα προσβολής από πυρετό εκ χόρτου. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση ελαϊκού οξέος, του κυριότερου λιπαρού οξέος του ελαιόλαδου, τριπλασίαζε την πιθανότητα εμφάνισης πυρετού εκ χόρτου σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες του εν λόγω οξέος.
Παρόμοια, ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε παρείχε προστασία από τον πυρετό εκ χόρτου, όταν το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε στην περίπτωση της βήτα-καροτίνης.
Τέλος, η βλαβερή επίδραση των αντιοξειδωτικών ουσιών στον πυρετό εκ χόρτου ήταν εντονότερη μεταξύ των γυναικών και των πρώην ή νυν καπνιστών.
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, πολλές από αυτές τις ουσίες μετατρέπονταν εντός του οργανισμού σε ουσίες που ενίσχυαν την εκδήλωση συριγμού, φταρνίσματος και άλλων αλλεργικών συμπτωμάτων.
Άλλοι επιστήμονες, πάντως, επισημαίνουν ότι αν και τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, πρέπει να επιβεβαιωθούν πριν γίνουν συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις.