Το κακάο πιο ωφέλιμο από το τσάι και το κόκκινο κρασί
Νέα Υόρκη: Το κακάο είναι υγιεινότερο και πιο ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη και από το τσάι ή το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and food Chemistry.
Νέα Υόρκη: Το κακάο είναι υγιεινότερο και πιο ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη και από το τσάι ή το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and food Chemistry.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κορνελ, διαπίστωσε ότι το κακάο περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες ανά ποτήρι, οι οποίες κάνουν καλό όχι μόνο στην καρδιά αλλά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι πλήθους άλλων νοσημάτων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες σύγκριναν την επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό του κόκκινου κρασιού, του τσαγιού και του κακάο, μέσα από διαφορετικές ποσότητες και συνθήκες.
Κάνοντας χρήση διαφορετικών τεχνικών ανάλυσης, ώστε να διαπιστώσουν την αντιοξειδωτική δράση κάθε ροφήματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε ποτήρι κακάο είχε σημαντικά περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού ή τσαγιού.
Συγκεκριμένα ήταν σχεδόν δυο φορές πιο ευεργετικό από το κόκκινο κρασί, 2-3 φορές από το πράσινο τσάι και 4-5 φορές από το μαύρο τσάι.
Οι ερευνητές, βεβαίως, επισημαίνουν ότι οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες αφορούν το κακάο ως καθαρό ανόθευτο ρόφημα, δίχως την προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος ή άλλων αρωματικών ή γλυκαντικών ουσιών.
Έτσι, ως εναλλακτικό του πλήρους γάλακτος και της ζάχαρης, αντιπροτείνουν το αποβουτυρωμένο γάλα και τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες.
Τέλος, επισημαίνουν ότι το κακάο είναι περισσότερο ευεργετικό όταν είναι ζεστό, καθώς τότε απελευθερώνει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ κρίνουν περισσότερο ωφέλιμο το κακάο σε μορφή ροφήματος και όχι ενσωματωμένο σε άλλα προϊόντα, όπως σοκολάτες ή λικέρ.